UniCredit izdvaja ‘kćeri’ u holding

Autor: Tomislav Pili , 04. prosinac 2019. u 13:32
Izvršni direktor Jean Pierre Mustier/REUTERS

Uz banku za talijansko tržište i podružnice za Tursku, osniva se kompanija za netalijansko poslovanje.

Najveća talijanska banka UniCredit predstavila je u utorak u Londonu trogodišnju poslovnu strategiju koja uključuje otkup dionica kako bi se povećao povrat dioničarima te smanjivanje radne snage za 8000 ljudi do 2023. godine.

Radi se o 9 posto radne snage, a smanjivanje broja zaposlenih zahvatit će UniCreditovo poslovanje u zapadnoj Europi s ciljem smanjivanja troškova za milijardu eura.

 

2 mlrd.

eura iznosi najavljeni otkup dionica UniCredita

Plan restrukturiranja uključuje i zatvaranje 500 poslovnica. Valja naglasiti i kako banka mijenja svoju unutarnju strukturu. Novo "posloženi" UniCredit sastojat će se od banke za matično talijansko tržište, podružnice za Tursku te holdinga sa sjedištem u Italiji u kojem će se nalaziti četiri manje kompanije – UniCredit u Njemačkoj i Austriji te srednjoeuropske banke-kćeri unutar i izvan Europske unije.

Banka namjerava prvi put u posljednjih deset godina otkupljivati dionice za dvije milijarde eura što znači da će zajedno s dividendom povećati povrat dioničarima s prvotnih 20 posto na 40 posto dobiti u 2019. godini.

Do 2023. svaki drugi euro ostvarene dobiti UniCredit će proslijediti dioničarima. Izvršni direktor Jean Pierre Mustier najavio je kako će banka razmatrati samo manje akvizicije. "Nema spajanja", izjavio je Mustier.  

Komentirajte prvi

New Report

Close