UniCredit i Société Générale ‘mjerkaju’ moguće spajanje

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2018. u 22:01
UniCredit na burzi vrijedi 33 milijarde eura, a SocGen 32 milijarde eura/Reuters

Prvi čovjek talijanske banke Jean-Pierre Mustier navodno francuskog rivala smatra idealnim partnerom.

Na horizontu europskog bankarstva uobličuje se talijansko-francuska alijansa – spajanje UniCredita i Société Généralea (SocGen). Kako navodi Financial Times pozivajući se na upućene izvore, izvršni direktor talijanskog bankarskog diva Jean-Pierre Mustier prije nekoliko je mjeseci uskom krugu visokog menadžmenta banke iznio ideju o povezivanju s francuskim rivalom.

Za sada samo ideja
Prema navodima izvora, za sada je sve samo na ideji. Međutim, spajanje ne razmatra samo talijanska strana, već i francuska. Izvori tvrde kako i direktori SocGena analiziraju mogućnosti povezivanja s UniCreditom. Prvi kontakte na tu temu dvije su strane već učinile. Međutim, nesigurna politička situacija u Italiji stavila je daljnje razgovore "na čekanje".

Iz UniCredita su odbili komentirati medijske navode dok su iz Francuske demantirali da su vodili bilo kakve pregovore o spajanju s UniCreditom. Inače, sama ideja nije novost. Francuska banka u posljednjih je 15 godina nekoliko puta razmatrala spajanje s talijanskim konkurentom. Jean-Pierre Mustier s tim je podatkom dobro upoznat, a i nesumnjivo odlično poznaje prednosti francuske banke s obzirom da je tamo radio od 1987. do 2009. godine. Navodno prvi čovjek UniCredita smatra kako bi SocGen bio idealni partner, s obzirom na razvijenost odjela za investicijsko bankarstvo i poslovanje u istočnoj Europi.

Mustieru je navodno SocGen već neko vrijeme u fokusu. Izvori tvrde kako je prošle godine, tijekom ključne dokapitalizacije UniCredita za 14 milijardi eura, kazao suradnicima kako bi želio da burzovna vrijednost UniCredita nadmaši SocGenovu. Ta mu se želja već ispunila. Prema cijeni dionica od petka, UniCredit na burzi vrijedi 33 milijarde eura, a SocGen 32 milijarde eura.  Osim toga, Mustier bi mogao postati prvi čovjek UniCredit-SocGena 10 godina nakon što mu je najviša pozicija izmakla po izbijanju skandala s neovlaštenim trgovanjem brokera Jérômea Kerviela. 

Nisu u poziciji 
S druge strane, "brak s Talijanom" SocGenu bi donio ojačavanje tržišne pozicije u Italiji i Njemačkoj, kako u poslovanju sa stanovništvom, tako i u poslovanju s tvrtkama.

Međutim, analitičari smatraju kako francuska banka trenutno nije u poziciji da se povezuje s bilo kime. Samo tijekom ove godine cijena SocGenove dionice pala je za 13 posto zbog bojazni investitora oko ishoda pravnih sporova oko namještanja Libora i podmićivanja libijskih političara. No, prema jučerašnjoj vijesti, banka se nagodila s američkim vlastima oko te dvije najveće pravne glavobolje, ali iznos nagodbe nije objavljen. Po objavi vijesti dionica u ponedjeljak prijepodne skočila je na Pariškoj burzi 2,5 posto na 38,47 eura.

Što se tiče regulatora, Europska središnja banka već je signalizirala kako bi voljela vidjeti prekogranična spajanja na europskom bankarskom tržištu što bi ojačalo dovršetak bankovne unije. No, problemi bi se mogli pojaviti na nacionalnoj razini. Osim što u Italiji postoji animozitet prema strancima koji posjeduju ili vode talijanske kompanije, pitanje je kako bi nacionalni regulatori gledali na povezivanje dviju banaka koje se u Italiji i Francuskoj ubrajaju u sistemski važne.

Komentirajte prvi

New Report

Close