Ulagači u terminske ugovore na bitcoin prošli prvi test

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

O interesu investitora dovoljno govori priopćenje CBOE-a u kojem je stajalo da su zbog navale serveri u jednom trenutku bili preopterećeni. Međutim, prvi dan je ipak prošao bez većih problema što je odagnalo strahovanja kako neće biti moguće trgovati izvedenicama zbog volatilnosti cijene bitcoina.

Ulagači u terminske ugovore na bitcoin već su prvog dana trgovanja prošli test kako se nositi s “divljom” promjenom cijene te kriptovalute. Na CBOE burzi terminskih ugovora u nedjelju navečer započelo je trgovanje s izvedenicama na bitcoin, a već dva sata nakon “puštanja u pogon” cijena je skočila 10 posto što je izazvalo prvu pozitivnu blokadu trgovanja.

Preopterećeni serveri

Nakon dvije minute trgovanje je nastavljeno da bi dva sata nakon cijena ojačala dodatnih 10 posto, pa je zbog proboja razine od 20 posto opet zaustavljeno trgovanje, ovoga puta na pet minuta. U ponedjeljak nakon 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu izvedenicama na bitcoin koje istječu u siječnju trgovalo se po cijeni od 17.780 dolara što je 15,3 posto više u odnosu na početnu cijenu.

O interesu investitora dovoljno govori priopćenje CBOE-a u kojem je stajalo da su zbog navale serveri u jednom trenutku bili preopterećeni. Međutim, prvi dan je ipak prošao bez većih problema što je odagnalo strahovanja kako neće biti moguće trgovati izvedenicama zbog volatilnosti cijene bitcoina. Kao što je poznato, ta je digitalna valuta jedna od najvolatilnijih klasa imovine u svijetu, a nisu neobične dnevne promjene cijene i po 20 posto u oba smjera.

 

17.780 dolara

vrijedile su izvedenice u 15.30 sati po našem vremenu

Teorija daljnjeg rasta

Tako velike promjene cijene – u kombinaciji sa zabrinutošću zbog sigurnosti te kriminalnih aktivnosti – naveli su dio analitičara na razmišljanje kako izvedenice neće biti zanimljive velikim, institucionalnim ulagačima. Dok traju rasprave o sigurnosti, cijena i dalje raste. Sada se pojavila i teorija zašto bi cijena izvedenica mogla i dalje rasti. Naime, ukupna vrijednost bitcoina trenutno je na 230 milijardi dolara. Kada bi postao potpuno bezvrijedan, to bi bilo kao da američke dionice izgube tek 0,6 posto vrijednosti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Većina kupljenih bitcoina je od “krvavog novca”,zato ga treba obuzadti na dnevnoj prodaji i količinsku kupovinu.

New Report

Close