Ulagači u domaće investicijske fondove u ožujku uplatili više od milijardu kuna

Autor: Tomislav Pili , 25. travanj 2021. u 22:00
U investicijskim fondovima nalazi se 19,3 milijarde kuna/EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Neto rezultat u korist uplata koji se bilježi neprekidno od lanjskog studenog rezultat je pozitivnih kretanja na domaćoj i stranim burzama.

Investitori su u hrvatske investicijske fondove u ožujku uložili milijardu kuna, najviše u dosadašnjem dijelu godine, odražavajući na taj način pozitivna kretanja na domaćem i stranom tržištu kapitala.

Kako stoji u najnovijem mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u domaće otvorene investicijske fondove u ožujku je uplaćeno malo više od milijardu kuna.

Rast za četvrtinu

Uplaćeni iznos za četvrtinu je viši nego u veljači. Unatoč recentnim turbulencijama na globalnom obvezničkom tržištu koje je pogodila rasprodaja uslijed strahovanja o dolasku inflacije zbog bržeg američkog ekonomskog oporavka, najviši iznos uplaćen je upravo u obvezničke fondove.

Najpopularnija vrsta investicijskih fondova među Hrvatima posljednjih godina prošloga je mjeseca privukla dodatnih 720,9 milijuna kuna. U dioničke fondove pristiglo je gotovo 127 milijuna kuna, a u mješovite malo više od 45 milijuna kuna.

Ostali investicijski fondovi privukli su 130,7 milijuna kuna. Kako je ubrzala uplata, tako je povećana i isplata. Hanfina statistika kazuje da je otkupljeno udjela za 664,5 milijuna kuna, što je 60,4 posto više nego mjesec ranije.

Tako neto razlika u korist uplata iznosi 363,8 milijuna kuna. Inače, pozitivna neto razlika bilježi se neprekidno od lanjskog studenog.

Analitičari u neslužbenom razgovoru kažu kako razloge takvog trenda među ulagačima treba potražiti u pozitivnim trendovima na stranom, ali prvenstveno na domaćem tržištu.

Ukupna imovina veća 2 posto

Indeks Zagrebačke burze CROBEX raste već mjesecima, a u ožujku je ojačao dodatnih 2,3 posto. Inače, za 2021. domaće dioničko mjerilo bilježi rast od 8,3 posto. Što se tiče ukupnog rezultata investicijskih fondova, u ožujku je njihova imovina povećana dva posto te je dosegla 19,3 milijarde kuna.

Ipak, “pandemijske rane” još nisu zaliječene jer je u odnosu na razinu iz veljače prošle godine imovina manja za 16,3 posto.

Obveznički fondovi raspolažu sa 14,6 milijardi kuna dok je u dioničkima pohranjeno 1,85 milijardi kuna. U fondovima koji se u statistici vode pod oznakom “Ostali” leži 1,6 milijardi kuna dok mješoviti fondovi upravljaju sa 1,06 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close