Ulagači ponudili Austriji 18 milijardi eura iako će povrat čekati cijelo stoljeće

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2020. u 07:47
Austrijski vicekancelar Werner Kogler, kancelar Sebastian Kurz i ministar financija Gernot Blümel/REUTERS

Investitori su ministarstvu financija ponudili devet puta viši iznos od traženoga, izjavio je glasnogovornik austrijske riznice.

Austrija je ovoga tjedna izdala drugu po redu obveznicu s rokom dospijeća za 100 godina koja je naišla na veliko zanimanje ulagača. Vlada je ovim izdanjem pribavila dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatu od samo 0,85 posto i rokom dospijeća 2120. godine.

Iako će povrat glavnice dobiti tek nakon stoljeća, investitori su ministarstvu financija ponudili devet puta viši iznos, od 17,7 milijardi eura, izjavio je agenciji AFP glasnogovornik austrijske riznice.

Prvi je puta austrijska vlada izdala 100-godišnju obveznicu 2017. godine što je tada bio presedan u eurozoni, ali uz znatno višu kuponsku kamatu, od 2,1 posto.

Presedan prije tri godine

Austrija je jedina zemlja u Europi koja javno prodaje obveznice s tako dalekim rokom dospijeća. Zemlje poput Belgije i Irske također su ih izdavale, ali s manjim nominalnim iznosima, plasirajući ih zatvorenom krugu ulagača.

2,1

posto iznosila je kuponska kamata na stoljetnu obveznicu koju je Austrija izdala prije tri godine

Rok dospijeća najdulji je u Europi od prvog tromjesečja ove godine kada je tržišta potresla pandemija koronavirusa. Samo je Izrael u međuvremenu izdao obveznicu s tako dalekim rokom dospijeća, ističe Reuters.

Državne obveznice uobičajeno se plasiraju na rok dospijeća od 10 godina, a duža izdanja dospijevaju za najviše 30 godina. Međutim, i prije izbijanja pandemije koronavirusainvestitori su bili pojačano zainteresirane za „Metuzalem obveznice“ s iznimno dugim rokovima dospijeća.

„To jasno pokazuje da se tržište normaliziralo i oporavilo od krize jer prije dva mjeseca (vlada) ne bi mogla prodati obveznicu te vrijednosti“, objašnjava Michael Lester iz njemačkog Commerzbanka.

Apetit ulagača

Snažna potražnja odražava apetit ulagača za obveznicama s duljim rokovima dospijeća, koje im nude veće prinose u aktualnom okruženju niskih kamatnih stopa u Europi, tumače analitičari.

Dodatni je razlog što je mirovinskim i osiguravateljskim fondovima potrebna dugoročna imovina, dodaju.

Obveznice s dalekim rokovima dospijeća, poput austrijske, najosjetljivije su na rast kamatnih stopa, ali to znači i da će najviše profitirati od njihovog smanjenja, pojašnjava Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close