Ukupni krediti banaka krajem svibnja 272,3 milijarde kuna

Autor: Ana Blašković , 06. srpanj 2020. u 21:59
Foto: HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili su uzlazni trend porastavši za više od 17 milijardi kuna, odnosno 15,8 posto

Ukupni krediti banaka krajem svibnja dosegnuli su 272,3 milijarde kuna, podaci su Hrvatske narodne banke koji ukazuju na rast plasmana u Hrvatskoj deseti mjesec zaredom, kao i na povećanje na godišnjoj razini.

U usporedbi s krajem travnja, krediti su na koncu svibnja blago porasli za 0,1 posto, odnosno 15,1 milijun kuna u apsolutnom iznosu. Na godišnjoj razini, uspoređuje li se kraj istog mjeseca porasli su za 6,7 posto, odnosno 17,2 milijarde kuna.

Brojke HNB-a odnose se na ukupne kredite, koji uključuju kredite središnjoj i lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, pomoćnim financijskim institucijama, osiguravajućim društvima i mirovinskim te investicijskim fondovima, ali ne i novčanim fondovima.

Promatra li se valutna struktura, kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili su uzlazni trend porastavši za više od 17 milijardi kuna, odnosno 15,8 posto. Istodobno, valutni krediti bilježe blagi pad za 47,8 milijuna kuna ili 0,1 posto.

“Trend rasta kunskih kredita uz paralelan pad valutnih kredita prisutan je nešto više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. godine, kada je iznosio 74,4 posto, a na kraju svibnja iznosio je 53,7 posto”, ističu analitičari Raiffeisen banke.

Oko polovice ukupnih kredita domaćih banaka plasirana je kućanstvima, a njihov nominalan iznos u svibnju je dosegnuo 134,3 milijarde kuna.

Posebnu sklonost kreditima u domaćoj valuti ima sektor stanovništva i to dominantno putem gotovinskih nenamjenskih kredita. Nakon ograničavajućih preporuka regulatora gotovinski krediti usporili su u svibnju rast na godišnjoj razini čime je prekinuta njihova dinamika rasta po dvoznamenkastim stopama.

Kad su tvrtke u pitanju, zajmovi poduzećima, odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima, krajem svibnja dosegnuli su 86,5 milijardi kuna.

Država je, istovremeno, na godišnjoj razini povećala apetite za zaduživanje kod domaćih banaka pa su zajmovi središnjoj državi u svibnju porasli na 42,9 milijardi kuna, što je porast u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine povećanje za 22,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close