Ukupni depoziti kod banaka u lipnju 8 posto viši

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2021. u 22:00
U bankama je pohranjeno 341,9 milijardi kuna/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Rast ukupnih depozita u lipnju na mjesečnoj razini rezultat je pozitivnog doprinosa prije svega depozitnog novca.

Ukupni depoziti kod banaka krajem lipnja iznosili su 341,9 milijardi kuna, što je 8,1 posto više nego u istom mjesecu godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako u analizi podataka navode iz Raiffeisen banke (RBA), u odnosu na kraj svibnja nominalni iznos ukupnih depozita izražen u kunama viši je za 1,1 posto odnosno 3,8 milijardi kuna, dok je na godišnjoj razini viši za 8,1 posto odnosno 25,5 milijardi kuna.

Rast ukupnih depozita u lipnju na mjesečnoj razini rezultat je pozitivnog doprinosa prije svega depozitnog novca, dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri, stoji u analizi RBA.

Depozitni novac u lipnju je tako premašio 138,8 milijardi kuna te je na mjesečnoj razini porastao za 1,5 posto ili dvije milijarde kuna.

U odnosu, pak, na lipanj 2020. depozitni novac viši je za 22 milijarde kuna, a godišnja stopa rasta tako je na kraju lipnja tek blago usporila, na 19,3 posto, s 21 posto u svibnju, čime su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015.

S druge strane, promotre li se ukupni štedni i oročeni depoziti, uz rast na mjesečnoj razini od 0,9 posto ili 1,7 milijardi kuna, a na godišnjoj od 1,5 posto ili tri milijarde kuna, na kraju lipnja iznosili su 203 milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close