Dvije razvojne banke potpisale su prvu tranšu od 200 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2023. u 07:00
Potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwinska/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Ugovor EIB-a i HBOR-a za pola milijarde eura malim i srednjim poduzetnicima

Domaća razvojna banka i Europska investicijska banka potpisali su ugovor o zajmu kojim će se na raspolaganje staviti do 500 milijuna eura malim i srednjim poduzetnicima te javnom sektoru, a pritom je petina, odnosno do 100 milijuna eura, namijenjena za zelene projekte.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i EIB su potpisale “prvu tranšu u iznosu 200 milijuna eura od sveukupno odobrenog zajma u iznosu 500 milijuna eura, koji je prvenstveno usmjeren na potporu lokalnim malim i srednjim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije”, objavila su dva kreditora.

Navode da će sporazum, između ostalog, pomoći HBOR-u u apsorpciji bespovratnih sredstava Europske unije i strukturnih fondova, te se “očekuje da će pomoći u mobiliziranju ulaganja u hrvatsko gospodarstvo u iznosu do milijardu eura”.

Više od 1,6 milijardi eura

U posljednjih pet godina Europska investicijska banka financirala je više od 1,6 milijardi eura projekata u Hrvatskoj.

Za čistu energiju
Konkretno, 70 posto sredstava bit će usmjereno na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije, dok će ostatak biti namijenjen potpori i za subjekte javnog sektora u zemlji. Oko 20 posto financiranja planirano je za zelene projekte, uključujući i sektore kao što su energetska učinkovitost i proizvodnja čiste energije, održivi promet i zaštita okoliša, u skladu s politikom grupe EIB-a, stoji u priopćenju.

Potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska je istaknula da je HBOR vodeći pružatelj zelenog financiranja u Hrvatskoj, što je ključni prioritet EIB-a u okviru Plana djelovanja klimatske banke.

“Cijenimo nedavni napredak HBOR-a na tom području, posebno u pogledu njegovih sustava i standarda upravljanja okolišem i društvom, te nam je zadovoljstvo da mu možemo delegirati odluke o zelenom financiranju. Također, razmatramo pružanje besplatne savjetodavne pomoći kako bismo podržali instituciju u konsolidaciji njezine uloge vodećeg zelenog financijera na hrvatskom tržištu”, rekla je Czerwińska.

Zadovoljstvo potpisivanjem još jednog ugovora s EIB-om, kao vodećom financijskom institucijom na području održivog financiranja, izrazio je predsjednik Uprave razvojne banke Hrvoje Čuvalo.

20

posto sredstava namijenjeno za zelene projekte

Ulaganje u kapital
“Sredstva ovog ugovora potaknut će razvoj malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća, kao i javnih institucija te pomoći tranziciji Europske unije ka ugljičnoj neutralnosti. Ovim ugovorom ponovno se potvrđuje uloga HBOR-a kao vodeće institucije u Hrvatskoj za financiranje zelenih projekata”, izjavio je Čuvalo.

U posljednjih pet godina Europska investicijska banka financirala je više od 1,6 milijardi eura projekata u Hrvatskoj. U rujnu ove godine, Europski investicijski fond, dio EIB grupacije, pokrenuo je novi program ulaganja u vlasnički kapital u skladu s hrvatskim Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close