Udvostručena dobit HPB-a, kamatni prihodi podebljavaju profitabilnost

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2023. u 22:00
Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke/T. Miletić/PIXSELL

Državna banka do kraja ožujka ostvarila 18 milijuna eura dobiti nakon poreza.

Neto dobit Hrvatske poštanske banke u prvom tromjesečju dosegnula je 18 milijuna eura, gotovo dvostruko nego prije godinu dana, dok je imovina iznosila 4,4 milijarde eura. Rast profita državne banke dijelom je posljedica skoka kamatnih stopa.

Navodeći postavljanje “novih rekorda rezultata” U HPB-u posebno izdvajaju 20,3 milijuna eura neto dobiti grupe, odnosno 18 milijuna eura na razini matice.

“Ostvarena neto dobit rezultat je rasta referentne kamatne stope od strane ECB-a, odnosno trenda povećanja kamatnih stopa na tržištu, uspješnih akvizicijskih aktivnosti u prethodnoj godini te viših naknada u platnom prometu pravnih i fizičkih osoba, stoji u (nerevidiranom i nekonsolidiranom) izvješću na Zagrebačkoj burzi.

Sve to u potpunosti je nadmašilo povećane izdatke i troškove uzrokovane inflacijom proizvoda i “aktualnih projektnih aktivnosti”.

4,4

milijarde eura iznosi imovina HPB-a

Kamate i provizije u uzletu
Neto prihod od kamata u prvom kvartalu na godišnjoj razini porastao je za 8,7 milijuna eura, na 25,4 milijuna eura. Također, neto prihod od naknada i provizija iznosio je 5,87 milijuna eura, 1,9 posto više, najvećim dijelom zbog viših naknada u gotovinskom platnom prometu. Nakon četiri uzastopna negativna tromjesečja ostvarena je i neto dobit od trgovanja, u iznosu od 907,2 tisuće eura, ističu iz banke.

Bruto kreditni portfelj u segmentu stanovništva u prvom tromjesečju 2023. povećan je za oko 2,5 milijuna eura, uglavnom zbog stambenih kredita koji su porasli oko 9,6 milijuna eura, dok su gotovinski krediti pali 6,7 milijuna eura. “Navedeni trend, koji se ne odnosi samo na banku već i na tržište generalno, pokazuje oprez građana u zaduživanju koji je posljedica neizvjesne situacije na tržištu”, kažu u HPB-u.

Sinergijski učinci
Nakon što je središnja banka sredinom travnja odobrila pripajanje Nove hrvatske banke, bivšeg Sberbanka, završetak procesa očekuje se početkom srpnja. “Pripajanje bi trebalo rezultirati sinergijskim učincima koji proizlaze iz ukidanja dvostrukih informacijskih sustava i poslovnih linija, zatvaranja lokacija na kojima jedna ili druga banka imaju prisutnost u neposrednoj blizini, kao i prekida određenih ugovornih odnosa koji će biti redundantni”, stoji u HPB-ovom priopćenju.

U neto dobiti grupe Nova hrvatska banka pridonijela je s 2,4 milijuna eura, HPB-Nekretnine s 20,8 tisuća eura, dok je HPB Invest ostvario 48,8 tisuća eura gubitka.  Operativna dobit HPB grupe iznosila je 17,1 milijun eura, ukupni prihodi 56,8 milijuna eura, uz porast za pet milijuna eura u odnosu na prethodno tromjesečje.

Neto prihodi od naknada i provizija u prvom tromjesečju iznosili su 8,2 milijuna eura, pola milijuna eura manje nego u prethodnom tromjesečju zbog nižih prihoda od platnog prometa s velikim poduzećima i javnim sektorom te poslovanju s malim i srednjim poduzećima, što je uobičajeno sezonsko kretanje, objašnjavaju iz banke. Imovina grupe iznosila je 5,3 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close