Udruga Franak pita jesu li banke rezervirale novac

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2022. u 15:26
Predstavka je poslana guverneru Hrvatske narodne banke B. Vujčiću/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

HNB je, smatraju u toj udruzi, dužan kao regulator poslovanja banaka naložiti bankama da rezerviraju novac za potrošačke tužbe.

Udruga Franak zahtijeva od Hrvatske narodne banke (HNB) da obavijesti javnost o rezervacijama koje su banke dužne pripremiti za potrošačke tužbe u “slučaju franak”, a u predstavci poslanoj guverneru HNB-a Borisu Vujčiću traži da im odgovori na nekoliko pitanja oko tih rezervacija, izvijestili su u utorak iz te udruge.

HNB je, smatraju u toj udruzi, dužan kao regulator poslovanja banaka naložiti bankama da rezerviraju novac za potrošačke tužbe.

Udruga Franak traže i odgovore i na pitanja jesu li banke rezervirale novac potreban za ispunjenje dosadašnjih tužbenih zahtjeva; koliko je ukupno dosad rezervirano novca za ispunjenje tužbenih zahtjeva u slučaju franak; te imaju li banke osuđene u slučaju franak dovoljno slobodnog kapitala odnosno dovoljno likvidnosti da saniraju 20 do 40 milijardi kuna štete hrvatskim potrošačima iz slučaja franak.

Iznose i podatak da se trenutno na sudovima vodi oko 35.000 sudskih postupaka protiv banaka na temelju kolektivne sudske presude.

Prema njihovim saznanjima, dosad je više od 1000 potrošača obeštećenje dobilo, 10.000 ih je dobilo prvostupanjske presude, dok je na čekanju 20.000 potrošača s konvertiranim kreditima koji su već prije tužili banke, i nisu čekali na odluku Suda EU o tome imaju li pravo na obeštećenje.

“U pravilu ukupan iznos za obeštećenje iznosi oko 100 posto više od iznosa vještačenjem utvrđene preplate”, kažu iz Udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close