Udruga banaka: Oprez u online kupnjama na sniženjima

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2021. u 22:00
Foto: BORNA FILIĆ/PIXSELL

Iz udruge poručuju da su edukacija i informiranje o opasnostima i načinima prevencije online prijevara ključni za potpunu sigurnost kupovine internetom.

Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom “Black Fridayja”, upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

“Pazite na lažne i primamljive ‘Black Friday’ ponude te budite oprezni prilikom online kupovine i prodaje”, savjetuje HUB u priopćenju objavljenom u srijedu.

Iz udruge poručuju da su edukacija i informiranje o opasnostima i načinima prevencije online prijevara ključni za potpunu sigurnost kupovine internetom.

U cilju sigurnog korištenja kartica i svih njihovih pogodnosti nužno je educirati i informirati se o najčešćim vrstama prijevara putem kojih kriminalci nastoje prikupiti i zlouporabiti osobne i financijske podatke, ističu iz HUB-a, podsjećajući na savjete za odgovorno i sigurno korištenje kartica te načine prevencije online prijevara.

Tako građanima savjetuju da “ne nasjedaju na nerealne ponude” odnosno da budu oprezni s ponudama poput “Black Friday hot sale”, “80 posto off”, “Discount Sale”, čak i ako su u pitanju renomirani brendovi, jer one mogu biti lažne.

“Uvijek provjerite web-prodajno mjesto na kojem kupujete unosom prave web-adrese u internetski preglednik. Provjerite dostupnost korisničke službe web-prodajnog mjesta, mogućnost reklamacije, povrata i troškove dostave robe kao i suglasnosti koju dajete prilikom kupnje”, savjetuju iz HUB-a. Građanima također preporučuju da ne unose svoje osobne podatke niti podatke o kartici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close