VIDEO: Ubrzana izvansudska naplata kolaterala zaživjet će za godinu

Autor: Darko Bičak , 09. studeni 2021. u 22:00

Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pružateljima usluge servisiranja kredita želi se harmonizirati praksa na razini Europske unije tako da se bankama olakša rješavanje portfelja loših kredita kako bi mogle više sredstava koristiti za plasman malom i srednjem poduzetništvu.

Tarja Krehić, odvjetnica i partnerica u Odvjetničkom društvu Krehić&partneri iz Zagreba, najavljuje da se uvodi novi financijski institut Ubrzane izvansudske naplate kolaterala (AECE) koji će biti, navodi, zasigurno i dio hrvatske regulative, prije svega ovršnoga zakona.

Tu je i razvoj sekundarnih tržišta loših kredita, odnosno prepuštanje upravljanja portfeljom loših kredita vanjskom pružateljima usluge servisiranja kredita ili prodaja kredita kupcu kredita zainteresiranim kupcima.

Krehić očekuje da bi ova regulativa mogla na razini EU zaživjeti u roku od godinu dana i bila bi vrlo brz i učinkovit način upravljanja kreditima. On bi bio predmet samo u slučaju nekretnina i pokretnina, ali ne i ostalih instrumenata osiguranja kredita, poput primjerice dionica.

Model bi podrazumijevao da bi se za prodaju ovih kolaterala odvijao kroz izravnu prodaju privatnim kupcima ili putem javne dražbe. Iako EU regulativa predviđa i neke druge modele prodaje, Tarja Krehić ne očekuje da će se u hrvatskoj regulativi naći neki drugi osim dva gore spomenuta instrumenta.

Novost je i da bi se tu našla Hrvatska narodna banka (HNB) kao neka vrsta regulatora kod kojeg bi bile sve informacije o svim detaljima postupaka. Taj instrument bi trebao biti neovisan o svim ostalim ovršnim i stečajnim postupcima koji se mogu voditi u konkretnom slučaju, objasnila je odvjetnica Krehić.

organizator
glavni parnter
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
analitički partner

New Report

Close