‘U uzburkanim smo vodama, moguća recesija’

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2022. u 22:01
Foto: Reuters

Kristalina Georgieva najavila treće snižavanje prognoza u 2022.

Ova će godina biti teška, a sljedeća možda i teža. Tako je prva žena Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva za Reuters vrlo jasno ocijenila krizu u kojoj se svijet našao. Predsjednica MMF-a tom je prilikom najavila kako će Fond uskoro, i to po treći put ove godine sniziti prognoze za globalno gospodarstvo čiji je rast u posljednjom outlooku procijenio na 3,2 posto nakon što ih je i tom prilikom srezao za gotovo cijeli postotni bod. Očekuje se da će nove prognoze Monetarni fond objaviti pred kraj srpnja.

Rizici su uzletjeli

“Globalni ekonomski izgledi su se od naše protekle prognoze u travnju snažno pogoršali. Nalazimo se u vrlo uzburkanim vodama”, rekla je Georgieva te na novinarsko pitanje može li isključiti mogućnost recesije odgovorila: “Rizici su uzletjeli i recesiju se ne može isključiti”.

Govoreći o trenutnoj globalnoj slici, šefica Međunarodnog monetarnog fonda podsjetila je da najnoviji ekonomski pokazatelji svjedoče kako neka velika gospodarstva, uključujući Kinu i Rusiju, u drugom ovogodišnjem tromjesečju našla u grču što ukazuje na to da su rizici za nadolazeću godinu dodatno ojačali.

Kobna inflacija

Očekivano, čelnica Međunarodnog fonda osvrnula se na ono što najviše muči svjetsko gospodarstvo – podivljala inflacija. Georgieva smatra kako bi dugotrajnije stiskanje financijskih uvjeta zakompliciralo globalno ekonomsko okružje i izglede, ali je ipak dodala da je krucijalno staviti pod kontrolu uzlet cijena. “Sporiji gospodarski rast možda će morati biti cijena koju treba platiti s obzirom na nužnost hitnog stavljanja inflacije pod kontrolu”, izjavila je novinarima Reutersa.

Komentirajte prvi

New Report

Close