U strahu od mjera pogoršanje ZEW indeksa

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2021. u 22:00
Indeks očekivanja ulagača u travnju pao prvi puta od studenoga/SHUTTERSTOCK

ZEW-ov indeks očekivanja ulagača za gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u travnju prvi puta od studenoga prošle godine.

Raspoloženje ulagača u Njemačkoj pogoršano je u travnju zbog mogućih strožih mjera zatvaranja koje bi pritisnule osobnu potrošnju, objavio je u utorak institut za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja ulagača za gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u travnju prvi puta od studenoga prošle godine, za 5,9 bodova u odnosu na ožujak, na 70,7 bodova, pokazuje ZEW-ovo istraživanje.

“Stručnjaci za financijsko tržište nešto su manje euforični nego u prethodnom mjesecu”, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach. Dodao je da su očekivanja osobne potrošnje oslabila zbog straha od mogućeg strožeg zaključavanja ekonomije zbog loše epidemiološke situacije.

“ZEW-ov pokazatelj ekonomskog raspoloženja još je uvijek na vrlo visokoj razini, a ocjene trenutnog stanja (u gospodarstvu) puno su pozitivnije no što su bile u ožujku”, dodao je Wambach. Indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja poskočio je za 12,2 boda, na minus 48,8 bodova.

ZEW indikator ekonomskog sentimenta jednostavan je pokazatelj raspoloženja iz mjesečne ZEW ankete financijskog tržišta.

Radi se o agregiranju raspoloženja približno 350 ekonomista i analitičara o gospodarskoj budućnost Njemačke u srednjem roku. ZEW je kratica za Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung, u prijevozu Centar za europska ekonomska istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close