Navala na bankomate: U posljednjih mjesec dana najveći skok vrijednosti eura u opticaju od 2008.

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2020. u 09:05
Foto: Getty Images

Posebno snažan porast potražnje za gotovinom uočile su austrijska i njemačka središnja banka, pokazuju podaci ECB-a.

Unatoč apelima da se radi suzbijanja pandemije koronavirusa što više koristi kartično plaćanje, kolika je popularnost gotovine među Europljanima svjedoči i podatak da je trenutno u opticaju najviše novčanica eura u posljednjih 12 godina.

Tjedno financijsko izvješće Europske središnje banke (ECB) pokazuje da je u četiri tjedna do 10. travnja vrijednost novčanica eura distribuirana pojedincima i kompanijama na području eurozone porasla za 41,2 milijarde eura i time dosegla razinu od 1,33 bilijuna eura.

Reakcija na širenje zaraze

To je najveći porast vrijednosti eura u optjecaju u financijskom sustavu eurozone od listopada 2008. godine, mjesec dana nakon propasti američke banke Lehman Brothers čime je označen početak prethodne financijske i ekonomske krize.

Tada je u četiri tjedna do 24. listopada kada je vrijednost eura u opticaju skočila za 41,4 milijardi eura. Kako piše Financial Times, podatak pokazuje da su Europljani reagirali na širenje zaraze povećanim povlačenjem gotovine iz bankomata. Snažan porast povlačenja gotovine uočile su prošloga mjeseca i austrijska i njemačka središnja banka, kako su se širenjem epidemije uvodile mjere izolacije.

No, potražnja za gotovinom nastavila je rasti tijekom prošlog tjedna unatoč što su mjere izolacije na snazi u gotovo svim europskim državama. Tijekom prošlog tjedna vrijednost eura u optjecaju porasla je za 7,7 milijardi eura, pokazuju podaci ECB-a.

Porast potražnje u Njemačkoj i nije novost s obzirom na tradicionalnu sklonost Nijemaca prema plaćanju u gotovini. Naime, dvije trećine svih platnih transakcija u Njemačkoj odvija se u gotovini. Prema prijašnjoj studiji ECB-a, trećinu gotovine koja se nalazi u opticaju drže kućanstva za sigurnost u teškim vremenima.

S druge strane, u nekim je državama povlačenje gotovine na bankomatima značajno oslabilo. U istraživanju objavljenom prekjučer, irska središnja banka objavila je podatak o oštrom padu transakcija na bankomatima nakon što je vlada apelirala na građane da što manje izlaze.

Irski slučaj

Podaci pokazuju da je povlačenje gotovine na bankomatima potonulo za 57 posto na mjesečnoj razini u prvom tjednu travnja, a nakon što su u Irskoj uvedene mjere suzbijanja epidemije. U istom su razdoblju kartične transakcije smanjene za trećinu.

Međutim, prosječan iznos transakcija na bankomatima značajno je porastao nakon što je vlada u Dublinu odlučila 12. ožujka zatvoriti škole, pokazuju podaci tamošnje središnje banke.

“U kombinaciji s manjim brojem transakcija, to sugerira da su klijenti koncentrirali povlačen je gotovine u manjem broju odlazaka na bankomate”, stoji u istraživanju.

Ako se sadašnja razina potrošnje i povlačenja gotovine s bankomata nastavi tijekom cijelog travnja, irska središnja banka procjenjuje potrebe za gotovinom na 2,6 milijardi eura. To je 40 posto niže nego u travnju prošle godine

Komentirajte prvi

New Report

Close