U Njemačkoj neočekivan skok ekonomske klime

Autor: Ana Blašković , 18. rujan 2019. u 14:00
Zew indeks gospodarske klime dosegnuo minus 22,6 bodova/ Davor JavoroviĆ/PIXSELL

Najava ECB-a o novom monetarnom popuštanju odmah se prelila u optimizam na tržištu.

U strahu od njemačke recesije budno se prate vijesti s tamošnjeg tržišta, no posljednji o ekonomskoj klimi, mogli bi, barem nakratko ublažiti bojazni diljem Europe.

Ekonomska klima u Njemačkoj neočekivano je poboljšana u rujnu zahvaljujući činjenici da se eskalacija trgovinskih napetosti ipak nije ostvarila. Europska središnja banka najavila je istovremeno da nastavlja po staroj devizi "whatever it takes" spremajući novu rundu monetarnih stimulansa u gospodarstvo eurozone. ZEW indeks ekonomske klime u Njemačkoj mimo očekivanja povećan je u rujnu za 21,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec dosegnuvši razinu od minus 22,6 bodova. Unatoč rastu, ZEW indeks zadržao se znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka od 21,5, ističu u tom institutu.  

Opasnost nije prošla
Indeks koji mjeri ocjenu stručnjaka o aktualnom stanju u Njemačkoj pao je za 6,4 boda u odnosu na kolovoz, na minus 19,9 bodova. Predsjednik instituta Achim Wambach upozorio je da iako su očekivanja njemačkih financijskih stručnjaka o tamošnjoj ekonomiji poboljšana, ne znači da je opasnost prošla već samo da se bojazni oko eskalacije trgovinskog rata SAD-a i Kine nisu ostvarila.

 

0,1 posto

pao je njemački BDP u drugom kvartalu

U drugom kvartalu godine, od travnja do lipnja, BDP je pao za 0,1 posto u odnosu na prvi kvartal.  Trenutne prognoze središnje banke i ekonomskim institutima predviđaju da će u trećem kvartalu pasti u tehničku recesiju zbog slabe inozemne potražnje i pada aktivnosti u industriji. Njemački izvoz pod pritiskom je globalnih napetosti i neizvjesnosti britanskog napuštanja Europske unije. Upravo po pitanju Brexita Wambach ističe da istraživanju pokazuje da ima nade da bi se mogao izbjeći izlazak Britanije bez dogovora. 

ECB-ov potez ohrabrenja
Potezom ohrabrenja pokazala se najava Europske središnje banke o novom valu ublažavanja monetarne politike. ECB-ov (još uvijek aktualni) čelnik Mario Draghi prošlog je tjedna rekao da će ECB dodatno spustiti kamatne stope na prekonoćne depozite banaka dublje u negativni teritorij, s minus 0,4 posto na minus 0,5 posto. 

U studenom pak ponovno kreće program kupnje obveznica u vrijednosti od 10 milijardi eura mjesečno kako bi se potaknuo rast i dosegnula ciljana stopa inflacije od blizu, ali ispod dva posto godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close