Dobra vijest: U mirovinskim fondovima 18,9 milijardi eura, nadoknađen pad vrijednosti od lani

Autor: Ana Blašković , 25. srpanj 2023. u 10:13
Foto: Shutterstock

Neto imovina u drugom mirovinskom stupu porasla 7,6 posto od početka godine.

Neto imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova krajem lipnja iznosila je 18,9 milijardi eura, 7,6 posto više u odnosu na početak godine pri čemu je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine iz prethodne godine, objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Polugodišnji rast neto imovine obveznih mirovinskih fondova iznosi 70,9 milijuna eura za kategoriju A, milijardu eura za kategoriju B i 230,9 milijuna eura za kategoriju C, navodi se u najnovijem mjesečnom izvješću regulatora.

“Time je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova iz prethodne godine”, ističe se.

Rast broja članova
Na mjesečnoj razini, u usporedbi sa svibnjem, neto imovina fondova krajem lipnja porasla je za 333 milijuna eura (1,8 posto), a u obveznim mirovinskim fondovima štedjelo je 2.203.918 radnika, odnosno 4940 njih više u odnosu na prethodni mjesec.

U lipnju su fondovi zabilježili 6463 nova člana, a ponovno ih je uvjerljivo većinu automatizmom rasporedio Središnji registar osiguranika. Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u lipnju je prestalo je članstvo za 1523 osiguranika.

62,3

posto mirovinske štednje uloženo je u obveznice

Podaci Hanfe ilustriraju da su ukupni neto doprinosi uplaćeni u mirovinske fondove iznosili 103,5 milijuna eura, dok su istodobno ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iznosili 30,9 milijuna eura ili 1,7 milijuna eura nego prethodnog mjeseca.

Nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju lipnja za najrizičniju A kategoriju iznosili su 2,1 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 1,5 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,2 posto.

Pozitivni prinosi
Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u sve tri kategorije: u kategoriji A rast je iznosio 9,6 posto, u kategoriji B 5,1 posto, a u kategoriji C 0,6 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada također su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,9 posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto. Od početka ove godine, polugodišnji prinos za kategoriju A iznosio je 8,4 posto, za kategoriju B 5,2 posto i za kategoriju C 1,1 posto.

Obveznice su i dalje dominantan oblik ulaganja u strukturi fondova s 11,8 milijardi eura i udjelom od 62,3 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini.

Povećala se zastupljenost ulaganja u dionice za 0,4 postotna boda pa je ona krajem lipnja iznosila 4,1 milijardu eura, odnosno 21,8 posto imovine domaćih obveznih mirovinskih fondova. Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,1 milijardu eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih fondova.

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova porasla je 23,2 milijuna eura na mjesečnoj razini. U osam otvorenih fondova štedi gotovo 383 tisuće zaposlenih, dok gotovo 83 tisuće štedi u 21 zatvorenom fondu.

Komentirajte prvi

New Report

Close