U kategoriji A sve više dionica, ali i državnih obveznica

Autor: Tomislav Pili , 22. veljača 2015. u 22:00
Portfelji A, B i C mirovinskih fondova dobivaju konkretnije obrise

Udvostručen udjel domaćih i stranih dionica, a obveznica porastao na 63 posto.

Prošlo je prvih šest mjeseci od kako obvezni mirovinski fondovi rade po novoj podjeli na tri kategorije A, B i C, a struktura njihovih portfelja izgleda prilično drugačije nego na početku rada 21. kolovoza prošle godine.

Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za siječanj, primjetan je rast udjela domaćih dionica u agresivnijoj A kategoriji, ali i mnogo osjetniji rast udjela domaćih državnih obveznica. Konkretno, na početnim su pozicijama "mirovinci" u kategoriji A imali 48,7 posto državnih obveznica vrijednih malo više od 171 milijuna kuna. Krajem siječnja statistika je u kategoriji A "pronašla" 63,1 posto obveznica vrijednih 233,5 milijuna kuna.

Isto vrijedi i za kategoriju C gdje je udjel obveznica povećan sa 73,5 posto na 86,5 posto. Domaće dionice s iznosom od 39 milijuna kuna trenutno sudjeluju s 10,5 posto u ukupnoj imovini A kategorije. Za usporedbu, u kolovozu su imale udjel od pet posto. Osim domaćih dionica, porastao je i udjel stranih dionica i udjela u inozemnim investicijskim fondovima. Sada strane dionice drže 9,4 posto udjela (na početku 4,3 posto) dok su udjeli u investicijskim fondovima blago porasli s početnih 8,1 posto na 8,7 posto. Predstavnici mirovinskih fondova kažu kako portfelji polako dobivaju konkretnija obličja, iako će se njihova struktura još mijenjati. To, naravno, ovisi o kretanjima na burzama.

"Inozemni indeksi trenutno su na rekordnim razinama, pa nije isključeno da dionički udjeli budu još malo povećani u narednim mjesecima", kaže nam neslužbeno jedan "mirovinac". U najbrojnijoj, umjerenoj kategoriji B udjel domaćih dionica je pak oslabio, s početnih 10,9 posto na 10,3 posto, ali im je vrijednost blago povećana. Što se pak tiče državnih obveznica, udjel im je praktički nepromijenjen, odnosno sada iznosi 70,3 posto dok je krajem kolovoza iznosio 70,9 posto. Slično vrijedi i za strane dionice, ali u suprotnom pravcu – sada zauzimaju udjel od 8,3 posto dok ih je prije šest mjeseci bilo 7,9 posto. 
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

……..umjesto da pomažu domaće kompanije, oni ulažu u inozemne
kompanije na VRHU svih indexa …….?!

Da li možemo znati ČIJE OBVEZNICE kupuju OVDJE I U INOZEMTSVU
i po kojoj cijeni…..s prinosom njemačkih državnih obveznica od
…..cca 0.0000547 %……fakat, pametno.

naprosto je fascinantna zaluđenost hrvatskih fond managera za junk grade obveznicama.
kakvo konzervativno ulaganje, pa to je kamikaza ulaganje 🙂

Ovdje jedino model C ima logičnu strukturu, a A i B bi trebali imati puno veću diverzifikaciju i udjel u dionicama…

New Report

Close