U Italiji optimizam raste, ali sve je ‘tanji’ kod njemačkih biznismena

Autor: Marija Brnić , 17. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Unsplash

PwC objavio rezultate ankete za 2022. u kojoj su sudjelovala i naša glavna izvozna tržišta.

Lideri svjetske poslovne scene nešto su optimističniji u očekivanjima za ovu gospodarsku godinu na globalnoj razini nego li je bio slučaj godinu dana ranije. Tradicionalna godišnja anketa “Global CEO Survey”, koju provodi PricewaterhouseCoopers (PwC) pokazuje da više od tri četvrtine od 4446 izvršnih direktora velikih kompanija iz 89 zemalja koji su sudjelovali u istraživanju, točnije njih 77%, prognozira jačanje svjetske ekonomije. Pesimistično ih je, pak, tek 15%, koliko ih očekuje pogoršanje situacije na globalnoj razini. Godinu ranije optimizam je iskazalo njih 76%, a pad gospodarstva predviđalo je čak 53% CEO-a.

Najvedrije u Indiji, Japanu i UK

Porast optimizma je izraženiji u Indiji, Japanu i UK, no za nas je zanimljivo da je Njemačka, koja je jedan od ključnih vanjskotrgovinskih partnera, jedna od onih u kojoj optimizam ključnih ljudi u biznisu najviše pada, no s druge strane u Italiji optimizam snažno raste. U Njemačkoj je poboljšanje prilika za 2021. prognoziralo 80%, dok ih takva očekivanja za 2022. ima 76%, dok je u Italiji optimista sada 89%, dok je godinu ranije takvih među tamošnjim poslovnjacima bilo 71%. U slučaju Njemačke procjenjuje se da je optimizam splasnuo pod sve izraženijim pritiscima inflacije i ograničenja u lancu opskrbe, no rastući optimizam u Italiji za Hrvatsku je ohrabrujuća zna li se da je već prošle godine Italija vratila poziciju ključnog izvoznog tržišta za hrvatske proizvode.

Generalno, više od polovice ispitanika ima visoku razinu uvjerenja u rast poslovnih prihoda svojih tvrtki, pri čemu su najveći optimisti izvršni direktori privatnih investicijskih tvrtki (67%) i tehnoloških tvrtki (64%), dok su suzdržaniji oni u automobilskoj industriji (46%) i sektoru ugostiteljstva i razonode (44%), koji se sučavaju s nedostatkom poluvodiča i neizvjesnosti utjecaja pandemije na putovanja.

Što se ključnih rizika na poslovanje tiče, PwC-ovo istraživanje pokazuje da izvršni direktori izdvajaju iste potencijalne prijetnje kao i prethodne godine – na prvom mjestu ih brinu cyber napadi (49%), a na drugom je globalna zdravstvena situacija (48%), s time da su mogućim kibernetičkim rizikom manje zabrinuti menadžeri u proizvodnom i potrošačkom sektoru, iako su baš u tim djelatnostima više izloženi takvim napadima. Na trećem je mjestu liste prijetnji za sve izvršne direktore makroekonomska volatilnost, uključujući fluktuacije BDP-a, nezaposlenost i inflaciju.

Zanimljivo je i kako zdravstveni rizici više brinu čelne ljude kompanija u Aziji, ali uz izuzetak Kine, ali one u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi više brinu kibernetički napadi.

Klima je zanemarena

Pokazuje se, pak, i da je tek potreban veći pomak oko sve važnije globalne teme o klimatskim ciljevima. Prijetnje poput klimatskih promjena niže su na popisu prijetnji poslovanju, a niti trećina tvrtki koje su obuhvaćene istraživanjem po odgovorima njihovih čelnih menadžera još nije preuzela obvezu smanjenja emisija.

Komentirajte prvi

New Report

Close