U Hrvatskoj je za kamatnu stopu koja se gasi vezano milijardu kuna kredita

Autor: Ana Blašković , 22. prosinac 2021. u 07:30
Iz HNB-a poručuju da su banke upućene u obveze koje za njih nastaju ukidanjem Libora/R. Anić/PIXSELL

Hrvatska narodna banka ne očekuje probleme zbog ukidanja Libora od Nove godine.

S prvim danom 2022. u povijest odlazi Libor, referentna kamatna stopa koja je desetljećima služila za određivanje cijena financijskih instrumenata, nakon što je u svjetskom skandalu otkriveno da su ju banke namještale u svoju korist.

Gašenje Libora znači da će svi instrumenti koji izračunu cijene imaju tu stopu, od početka godine morati prijeći na alternativnu stopu. U Hrvatskoj je preostalo oko milijardu kuna kredita vezanih za Libor, pa u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) ne očekuju probleme oko tranzicije.

Na domaćem tržištu glavnina kredita (i štednje) uz promjenjivu kamatnu stopu vezana je uz nacionalnu referentnu stopu (NRS) i euribor kod kojih nema promjena.

Određena zamjenska stopa
“U Hrvatskoj je preostao mali broj kredita vezanih uz CHF LIBOR, ukupne vrijednosti oko 300 milijuna kuna te, također, mali broj kredita vezanih uz USD LIBOR ukupne vrijednosti oko 650 milijuna kuna”, kažu u središnjoj banci.

Iako mu je značaj pao nakon skandala s namještanjem i najavom gašenja, vrijednost instrumenata u Liboru početkom ove godine u globalnim okvirima dosezala je 265 bilijuna dolara.

Domaći regulator pojašnjava da Libor prestaje postojati od 1. siječnja odlukom britanskog Financial Conduct Authoritya, no reperkusije u Europi mogle bi se osjetiti uglavnom na Liboru za švicarski franak (CHF Libor).

“S obzirom da je procjena Europske komisije da je jedino CHF LIBOR zastupljen u značajnijem broju ugovora u EU, donesena je provedbena Uredba od 14 listopada 2021. kojom je zakonski određena obvezatna zamjenska stopa za CHF LIBOR, i to SARON (Swiss Average Rate Overnight).

Uredba je izravno primjenjiva u cijeloj EU te će i naše banke, od 1. siječnja 2022. u svim ugovorima vezanim uz CHF LIBOR, ovu referentnu stopu zamijeniti SARON-om”, kažu. Takvo sistemsko rješenje predviđeno je isključivo za CHF Libor jer se “ostali Libori” bitno manje koriste.

Za USD Libor izmjena europskih propisa predviđa ukidanje mogućnosti korištenja kod novih ugovora, a za stare ugovore u tijeku, predviđa se postupna zamjena, pa će sintetički USD LIBOR još postojati do kraja lipnja 2023.

Euribor bez izmjena
“Ovdje valja napomenuti da su sukladno članku 28.2. Uredbe BMR (Uredba o referentnim vrijednostima, op.a.), banke obvezne predvidjeti zamjensku stopu za ovakve situacije u svojim robusnim planovima zamjene koji su dio obveza propisanih Uredbom BMR”, poručuje regulator.

“HNB je u više navrata obavijestio banke o ovim scenarijima te su one upućene u obveze koje za njih nastaju ukidanjem Libora. Što se pak tiče Euribora, ne dolazi do nikakvih izmjena”, kazali su Poslovnom dnevniku iz središnje banke. Skraćenica za London Interbank Offered Rate, Libor je nastao 1969. u britanskoj prijestolnici prilikom sindiciranja 80 milijuna dolara zajma iranskom šahu kada je tom kreditu trebalo postaviti cijenu.

Otada je on postao nezaobilazni dio računice bilijuna dolara vrijednih financijskih instrumenata, kredita i izvedenica. Odlazak u povijest potpomogli su svjetski regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke godinama namještale kotacije da ostvare dodatni profit.

Skandal je otkriven 2012., no pretpostavlja se da je dogovaranje trajalo najmanje od 2003. u kojem su sudjelovali Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase i Royal Bank of Scotland kako bi svoje pozicije u trgovanju učinile profitabilnijima.

Iako je skandal okončan sudskim tužbama i nagodbama, njihovi iznosi nisu bili ni blizu šteta prema milijunima oštećenih klijenata diljem svijeta radi čega je procijenjeno da je jedini način vraćanja poljuljanog povjerenja gašenje Libora.

Komentirajte prvi

New Report

Close