U Hrvatskoj se najviše spajaju i preuzimaju hoteli

Autor: Tin Bašić , 08. studeni 2013. u 18:58
Fotolia

Očekuje se značajna aktivnost u financijskoj industriji sa završetkom procesa prodaje HPB-a i Croatia osiguranja.

Najviše spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine bilo je u uslužnom sektoru (kao što su hoteli Koločep, Zlatni Rat, hotel Bonavia, op.a.), a ukupno je bilo 13 M&A transakcija, pokazuju podaci istraživanja koje je za cijelu regiju napravila kuća Ernst & Young (EY). Jedna od najpoznatijih transakcija zasigurno je bila Croduxova kupnja OMW-a. To su i Vipnetova akvizicija Digi TV-a i Okia, ponuda za preuzimanje Vodorpivrede Zagreb, kupnja Helios VIG-a te kupnja HG Spota od strane tvrtke Intonat.

Bit će još aktivnosti

“S obzirom na privatizacije u Hrvatskoj koje su trenutno u tijeku, u narednom razdoblju se očekuje značajna aktivnost u financijskoj industriji sa završetkom procesa prodaje Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. Također, očekuje se i privatizacija drugih proizvodnih i uslužnih djelatnosti”, izjavio je Kristijan Hobolić iz Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama u EY-u. 

U Hrvatskoj je od ukupnog broja transakcija njih 80 posto otpalo na domaće transakcije, sedam posto  na izlazne, a 13 posto na ulazne transakcije, odnosno transakcije stranih kompanija na domaćem tržištu. Što se tiče investitora, većinu transakcija u 11 zemalja srednje i istočne Europe sklopili su strateški investitori, pa tako i u Hrvatskoj, gdje se preko 85 posto odnosi na strateške, a manje od 15 posto na financijske investitore.

Najveće preuzimanje

Ukupan broj spajanja i preuzimanja u 11 zemalja regije povećao se za 20,7 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Ipak, vrijednost im je pala 41,8 posto. Najviše je transakcija zaključeno u Turskoj (njih 138), a slijede Bugarska (109) i Poljska (104). Ukupna procijenjena vrijednost tih transakcija iznosi 13,11 milijardi dolara, a zanimljivo je da je samo 2,6 posto transakcija prešlo vrijednost od 100 milijuna dolara. Najveća je transakcija bila preuzimanje turske kompanije Yapi Kredi Sigorta od strane njemačkog Allianza za više od 913 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close