U EU prodano 30% manje novih auta nego lani, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2021. u 15:12
Foto: Unsplash

Većina europskih tržišta bilježila je dvoznamenkasti pad, uključujući četiri najveća, pa je tako potražnja za novim automobilima u Italiji potonula 35,7 posto, a blizu je i Njemačka s 34,9-postotnim padom.

Potražnja za automobilima u EU ponovo je snažno pala u listopadu pod utjecajem krize u opskrbi poluvodičima, a Hrvatska je među tri zemlje s najblažim padom, pokazalo je u petak izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA. U listopadu je u 26 zemalja EU (bez Malte) registriran tek 665.001 novi automobil, što je 30,3% manje nego u istom razdoblju lani i najmanje u tom mjesecu otkada je ACEA počela objavljivati prodajne podatke. Potražnja za automobilima pala je u listopadu četvrti mjesec zaredom, najsnažnije u ovoj godini, pokazuju podaci. U rujnu broj registriranih novih automobila bio je 23,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Većina europskih tržišta bilježila je dvoznamenkasti pad, uključujući četiri najveća, pa je tako potražnja za novim automobilima u Italiji potonula 35,7 posto, a blizu je i Njemačka s 34,9-postotnim padom. Francuska je zabilježila 30,7 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem listopadu, a Španjolska za 20,5% manje. Automobilski sektor teško je pogodila kriza u opskrbi poluvodičima koja je natjerala mnoge kompanije na privremeno zatvaranje pogona i smanjila prodaju. Jednoznamenkastu stopu pada njihovog broja bilježile još Grčka i Slovenija, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 5,4 odnosno 7,2 posto. U rujnu broj registriranih novih automobila bio je u Hrvatskoj za 10,1 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U razdoblju od siječnja do listopada broj registriranih novih automobila uvećan je u EU za 2,2 posto, na gotovo 8,2 milijuna vozila, pokazalo je ACEA-ino izvješće. Među vodećim tržištima najsnažniji rast potražnje bilježila je Italija, za 12,7 posto. Slijede Španjolska i Francuska koje su u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci bilježile 5,6 odnosno 3,1 posto više registriranih novih automobila nego u istom razdoblju 2020. Njemačka je, pak, bilježila pad potražnje za 5,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close