U dva mjeseca vrijednost dolara porasla 4 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2021. u 22:00
Tečaj američke valute prema euru jučer se kretao oko 1,1810 dolara/REUTERS

Od kraja svibnja dolarov indeks porastao je gotovo 4 posto.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,60 bodova, dok je u ponedjeljak iznosio 92,83 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kretao oko 110,15 jena, kao i prethodni dan. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1810 dolara, dok je u ponedjeljak iznosila 1,1795 dolara.

Od kraja svibnja dolarov indeks porastao je gotovo 4 posto jer je snažan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize podržao špekulacije da bi Fed mogao početi smanjivati program kupnje obveznica već ove godine. Zbog toga se nestrpljivo očekuju poruke čelnika američke središnje banke s njihove redovne sjednice.

Priopćenje sa sjednice bit će objavljeno danas. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no pažljivo će se pratiti osvrti čelnika Feda o inflaciji.

Dosad su isticali da je rast inflacije privremen zbog ubrzanog oporavka gospodarstva, a da će se rast cijena usporiti, zajedno s usporavanjem oporavka gospodarstva. A nakon snažnog rasta s početka tjedna, jučer su cijene kriptovaluta znatno pale.

Tako je cijena bitcoina skliznula na 37.000 dolara, dok je u ponedjeljak u jednom trenutku skočila i iznad 40.000 dolara, najvišu razinu u pet tjedana.

Bitcoin su u ponedjeljak podržali napisi u medijima da bi Amazon već ove godine mogao početi prihvaćati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja. No, Amazon je to opovrgnuo, pa je bitcoin izbrisao praktički sve dobitke od ponedjeljka.

Komentirajte prvi

New Report

Close