U četiri OMF-a u mjesec dana tek 510 novih osiguranika

Autor: Ana Blašković , 25. kolovoz 2020. u 22:00
Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila je krajem srpnja 113 milijardi kuna/I. Kralj/PIXSELL

Te brojke ilustriraju okolnosti epidemije koronavirusa.

Imovina četiri obvezna mirovinska fonda, koji upravljaju budućim mirovinama radnika koji uplaćuju doprinose u drugi stup, premašila je 113 milijardi kuna krajem srpnja, najnoviji su podaci Hanfe.

No, u podacima regulatora vrijedi istaknuti nešto drugo: broj članova iznosio je 2,03 milijuna, 61,5 tisuću više nego lani. I dok je broj osiguranika na godišnjoj razini porastao, na mjesečnoj razini gotovo je stagnirao, povećavši se za tek 510 osiguranika.

Te brojke ilustriraju okolnosti epidemije koronavirusa. Tradicionalno, približavanje turističke sezone (uz demografska kretanja i iseljavanje) rezultira najnižim stopama nezaposlenosti u godini. No, neizvjesnost oko sezone i njeno pomicanje prema sredini drugog kvartala direktan je odraz opreza tvrtki da sezonski zapošljavaju.

Pravu sliku udara na tržište rada donijet će jesen jer će se tada ‘ispuhati’ efekti Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta koje su spriječile dio otkaza, ali i okončanje sezone kada će se znati točni(ji) razmjeri njezinog pada.

Od četiri fonda, najviše radnika štedi za mirovinu u AZ-u, 685,5 tisuća, slijedi Raiffeisenov fond s 599 tisuća, PBZ CO s 392,3 tisuće te Erste Plavi s gotovo 356 tisuća članova.

U srpnju je na račune članova uplaćeno 716,6 milijuna kuna neto doprinosa, 23 posto više nego lanjskog srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close