U brzorastućem sektoru 0IE čak 85% Europljana želi znatna ulaganja

Autor: Suzana Varošanec , 10. srpanj 2023. u 15:33
foto: unsplash

Što se razine povjerenja u EU u zemljama koje su kandidati za ulazak u UE, bilježi se znatno veća razina povjerenja u većini zemalja od zime 2022.-2023.

Inflacija i dalje zabrinjava građane EU-a, ali ipak manje nego na početku 2023., pokazalo je standardno istraživanje Eurobarometra koje je provedeno u lipnju 2023. s naglaskom na rezultatima kojima se potvrđuje vrlo široka potpora građana EU-a energetskoj tranziciji, uz jednako tako dobre vijesti oko raspoloženja ispitanika glede projekata u području ‘obnovljivaca’ i brzo rastućeg sektora obnovljivih izvora energije. Poboljšava se i percepcija europskog gospodarstva, a istodobno su i dalje stabilni pokazatelji potpore EU-u te je 63 % ispitanika izjavilo da je optimistično u pogledu budućnosti Europske unije.

Naime, kako se navodi, 27% Europljana smatra da je „rast cijena/inflacija/troškovi života” jedno od dva najvažnija pitanja s kojima se EU trenutačno suočava (-5 pp od siječnja do veljače). Međunarodna situacija je na drugom mjestu s 25% (-3 postotna boda), odmah iza nje imigracija (24%, +7 postotnih bodova) i ‘okoliš i klimatske promjene’ (22%, +2 postotna boda). Opskrba energijom (16%, -10 pp) je doživjela nagli pad, s trećeg na šesto mjesto.

Čak 85 % ispitanika želi da EU znatno ulaže u obnovljivu energiju, dok njih 82 % smatra da EU mora što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije. U fokusu istraživanja su i mjere koje su poduzete kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, a istraživanje pokazuje da su iste popularne, tako da 88% ispitanika podupire humanitarno djelovanje i 86% prihvat osoba koje bježe od rata, dok je 75% ispitanika za financijsku potporu Ukrajini i 72% za gospodarske sankcije protiv Rusije.

Ulaganje financijskih sredstava EU-a u kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini uživa podršku 64 % ispitanika te je isti udio onih koji podupru dodjelu statusa zemlje kandidatkinje Ukrajini. Usto, 77 % građana EU-a se zalaže za zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku, kao i za jačanje kapaciteta EU-a za proizvodnju vojne opreme (69 %) i povećanje proračuna za obranu u EU-u (66 %).

“Gospodarska percepcija se poboljšava: 45 % ispitanika smatra da je stanje europskog gospodarstva dobro (+ 5 bodova od razdoblja siječanj-veljača), u usporedbi s 44 % ispitanika koji ga smatraju lošim (-7). Inflacija se i dalje smatra jednim od najvažnijih problema s kojima se suočava EU, ali u manjoj mjeri nego početkom godine (27 %, – 5). Razina potpore za euro blizu je najviših vrijednosti (78 % u europodručju i 71 % u EU-u u cjelini). S druge strane, 55 % ispitanika smatra da plan oporavka NextGenerationEU može biti učinkovit kao odgovor na trenutačne gospodarske izazove”, ističe se u priopćenju na stranicama Predstavništva EK u Zagrebu.

Lipanjsko istraživanje pokazatelj je dobrog smjera i kad je posrijedi jačanje Europe u svijetu: naime, 77% ispitanika se slaže da bi EU trebao izgraditi partnerstva sa zemljama izvan EU-a radi ulaganja u održivu infrastrukturu i povezivanja ljudi i zemalja diljem svijeta. Osim toga, 69% vjeruje da EU ima dovoljno snage i alata za obranu ekonomskih interesa Europe u globalnom gospodarstvu.

Što se razine povjerenja u EU u zemljama koje su kandidati za ulazak u UE, bilježi se znatno veća razina povjerenja u većini zemalja od zime 2022.-2023. Najveća razina povjerenja zabilježena je u Albaniji (77%, +6), a slijede Bosna i Hercegovina (57%, +7), Crna Gora (54%, +7), Sjeverna Makedonija (48%, +1), Moldavija (44%, +2), Turska (41%, +12) i Srbija (32%, +2).

Komentirajte prvi

New Report

Close