U bankama rekordnih 263,4 milijarde kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2022. u 22:00
Oko 60% depozita u hrvatskim bankama je u euru/Reuters

Očekuje se da će većina građana svoju gotovinu do kraja godine položiti na kunske račune u cilju automatizirane konverzije po fiksnom tečaju i bez troškova.

Ovogodišnji Svjetski dan štednje Hrvatska dočekuje u završnoj fazi ulaska u eurozonu s dosad najvećom razinom depozita građana kod banaka od 263,4 milijarde kuna (krajem kolovoza), od čega je gotovo 60 posto štednje u eurima, istaknula je u ponedjeljak Hrvatska udruga banaka (HUB).

Kako su naveli u objavi, stopa rasta depozita kućanstava ubrzava od 2020. godine, u kolovozu je rasla po stopi od oko deset posto i u ovoj će godini vjerojatno postati dvoznamenkasta zbog većeg priljeva prije konverzije kuna u eure.

Naime, očekuje se da će većina građana svoju gotovinu do kraja godine položiti na kunske račune u cilju automatizirane konverzije po fiksnom tečaju i bez troškova.

U prilog tome govori podatak da je gotov novac izvan kreditnih institucija u kolovozu ostvario najveći mjesečni pad još od uvođenja kune kao nacionalne valute, napomenuli su iz HUB-a.

Udio deviznih depozita u ukupnim depozitima iznosio je 59,4 posto, odnosno 156,5 milijarde kuna, dok je udio kunskih štednih i oročenih depozita iznosio 7,2 posto ili 18,9 milijardi kuna.

Nadalje, udio depozitnog novca, odnosno novca na transakcijskim računima građana, iznosio je 33,4 posto ili 88 milijardi kuna u ukupnim depozitima kućanstava.

Devizni depoziti su ostali najvažniji oblik držanja sredstava građana kod banaka, a nakon pristupanja europodručju velika većina depozita bit će u domaćoj valuti – euru, istaknuli su iz HUB-a.

Napomenuli su i da se sve veći dio ugovaranja poslova između potrošača i banaka te obavljanja platnih transakcija odvija uz pomoć modernih tehnologija elektronskim putem, zahvaljujući bankama koje osiguravaju sigurnost i kvalitetu usluga uz kontinuirani tehnološki razvitak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close