U 60 posto banaka klijenti ‘kažnjeni’ jer štede

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2019. u 07:53
Foto: Getty Images

Čak 58 posto banaka izjavilo je da je na potez ECB-a odgovorilo uvođenjem negativnih kamata na određene iznose korporativnih depozita dok je 23 posto izjavilo da je to učinilo kod depozita stanovništva.

Gotovo 60 posto njemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope na depozite poduzeća, a više od 20 posto čini to i kada su u pitanju depoziti stanovništva, pokazuju posljednji podaci njemačke središnje banke.

Istraživanje Bundesbanke daje do sada najjasniju sliku koliko banaka "kažnjava" klijente koji štede novac od kada je sredinom rujna Europska središnja banka (ECB) dodatno spustila kamatne stope u negativni teritorij na -0,5 posto, piše Financial Times.

Bundesbank je obradila podatke iz 220 banaka krajem rujna, dva tjedna nakon odluke ECB-a. Čak 58 posto banaka izjavilo je da je na potez ECB-a odgovorilo uvođenjem negativnih kamata na određene iznose korporativnih depozita dok je 23 posto izjavilo da je to učinilo kod depozita stanovništva. Iako većina banaka negativne kamate obračunava samo na vrlo velike iznose pohranjene u trezorima, činjenica da banke "kažnjavaju" štediše izaziva užas u Njemačkoj.

Tako je tabloid Bild objavio ilustraciju pod nazivom "Grof Draghila" koja prikazuje dosadašnjeg predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija kao vampira koji siše novac s bankovnih računa Nijemaca.

Unatoč bijesu javnosti, njemačke banke ne ustručavaju se tog poteza. Tako je James von Moltke, glavni financijski direktor Deutsche Banka, prošloga mjeseca rekao analitičarima da je najveći njemački zajmodavac ubrzao svoje pripreme prijenosa negativnih kamatnih stopa na klijente nakon što je zaključio da bi to mogao učiniti na petini svih depozita stanovništva.

Stephan Engels, njegov kolega iz Commerzbanka, druge banke po veličini, izjavio je kako namjeravaju po tom pitanju razgovarati s klijentima koji drže više od milijun eura.

Najagresivniju politiku primjenjuje Berliner Volksbank. Najveća kooperativna banka u Njemačkoj prošloga je mjeseca najavila da će početi primjenjivati kamatnu stopu od -0,5 posto na sve depozite veće od 100.000 eura. Negativne kamatne stope prvi su se puta pojavile u eurozoni 2014. godine. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Meni je zanimljiv ovaj Poslovni, šund od poslovnih novina. Naslov je da 60% banaka kažnjava klijente jer štede. Nema odrednice gdje se to događa, o kojem tržištu se govori. Oni su prije svega hrvatska dnevna poslovna novina koja pokriva i govori o Hrvatskoj. Ako ne piše izrijekom o kojem tržištu se radi čovjek bi rekao da se govori o Hrvatskoj. Zašto je intelektualcu Piliju problem reći u naslovu da se radi bankama u Njemačkoj? Treba možda kliknuti, onda se bolje čita? Da li ove novine uređuje Kim Kardashian ili Maja Šuput a ne netko tko zna nešto o ekonomiji? Kako je jadno i bijedno ekonomsko novinarstvo u ovoj državi…

New Report

Close