U 2018. za kriptovalute 18,8 gigavata struje

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2019. u 22:00
Globalni utjecaj internetskog rudarenja na ekologiju je iznenađujuće velik/Igor Kralj/PIXSELL

Istraživanje kompanije Kaspersky ukazalo na štetnu stranu cyber novca kroz analizu energetske potrošnje .

Rudarenje kriptovaluta tijekom 2018. godine na svjetskoj razini potrošilo je do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo sa potrošnjom energije cijele Poljske.

Istovremeno je prouzrokovalo godišnju emisiju od približno 800 tona ugljičnog dioksida. To je pokazalo istraživanje kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom utjecaju internetskih rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute. Istraživači iz Kasperskya su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni utjecaj internetskog rudarenja na ekologiju je iznenađujuće velik.

Prema računicama kompanije Kaspersky, količina energije potrošena putem internetskog rudarenja može biti i do 1670 megavat-sati, osim ako internetska stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.

 

800 tona

emisija je CO2 u atmosferu u 2018. od rudarenja

"Ako to pretvorimo u emisiju ugljičnog dioksida po globalnom prosjeku Međunarodne agencije za energetiku (IEA), to je jednako oko 800 tona ugljičnog dioksida emitiranogu atmosferu u 2018. godini", poručuju iz kompanije. U toj kompaniji, međutim, primećuju značajno smanjenje aktivnosti internetskog rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmjerenih ka smanjenju uticaja internetskog rudarenja. Inače, ranije istraživanje Kasperskya pokazuje kako je svaki deseti ispitanik (13%) do sada koristio kriptovalute za kupnju. 

Međutim, cyber kriminalci takođe prihvaćaju ovaj trend i sve više ciljaju kripto-burzei tako napadaju investitore.  Na ovaj način korisnici su u trajnom riziku od gubitka ušteđevine koju čuvaju putem ove nezaštic?ene tehnologije. Također, postoji sve vec?i broj kompanija koje nude kriptovalute kao metod plac?anja, pri čemu ih sada prihvaćaju i trgovci na malo i prodavači hrane, a tako i cijena opadaju,  pa se čak i veliki sportski timovi udružuju na kripto-burzama.

Komentirajte prvi

New Report

Close