Tvrtke još nisu svjesne svih prednosti

Autor: Ana Blašković , 06. srpanj 2015. u 22:00
PBZ je jedna od banaka na domaćem tržištu koje nude ovaj model/Fotolia

Poslovni subjekti koji prvi put koriste uslugu faktoringa uvijek se ponovo vraćaju kao klijenti, kažu u PBZ-u.

Jedna od banaka koje na domaćem tržištu klijentima nude i usluge s područja faktoringa je i PBZ. Kroz društvo PBZ faktoring godišnje se, kaže direktor Direkcije za Faktoring Jozo Matas, u prosjeku otkupi kratkoročnih tražbina u iznosu od oko 500 milijuna kuna u što, napominje, nije uračunat eskont mjenica od još oko 1.500 milijuna od 300-tinjak klijenata.

 

Matas

Prodajom tražbina Faktoru poslovni subjekti efikasnije upravljaju svojom kratkoročnom likvidnošću

Na pitanje kome je posebno posebno preporučljiv faktoring i zašto, Matas odgovara: "Faktoring preporučujemo  svim poslovnim subjektima koji svoju robu i usluge prodaju njihovim kupcima s odgodom plaćanja, bez obzira na njihovu veličinu. Prodajom tražbina faktoru, poslovni subjekti lakše i efikasnije upravljaju naplatom tražbina i svojom kratkoročnom likvidnošću". Kada je riječ o iskustvima iz prakse i svijesti o faktoringu među domaćim poduzetnicima, Matas kaže da su ona različita, no napominje da, generalno gledano, poslovni subjekti na našem tržištu još uvijek nisu dobro upoznati s mogućnostima koje im pruža faktoring u planiranju likvidnosti i naplate tražbina.

 

500milijuna

kuna kratkoročnih tražbina u prosjeku godišnje otkupi PBZ faktoring

Međutim, naglašava, činjenica je da se poslovni subjekti koji prvi put koriste uslugu faktoringa uvijek ponovo vraćaju kao klijenti. Prema njegovu mišljenju prostora za rast volumena faktoring transakcija svakako ima, no to će, ističe, direktno ovisiti o rastu BDP-a u budućnosti. Nije tajna da je naplata potraživanja u dijelu medijski eksponiranih primjera nosila i određene kontroverze, a Matas kaže da one znaju nastati i zbog toga što poslovni subjekti često nisu upoznati sa suštinom faktoring usluge.

"Faktoring se ne dešava slučajno već ga poslovni subjekti trebaju planirati kao mogućnost prije nego započnu s prodajom roba i usluga svojim kupcima. Na taj način unaprijed se osigurava naplata tražbina i likvidnost", poručuje napominjući kako se usvajanjem Zakona o faktoringu i pod zakonskim aktima detaljno opisuje i regulira ova usluga, što je o doprinijelo općoj sigurnosti financijskog sustava. Zato je, zaključuje, donošenje toga Zakona pozdravljeno od strane faktoring industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close