‘Tvrtke agregatori korisnicima smanjuju troškove energije 10-30 posto’

Autor: Darko Bičak , 18. listopad 2023. u 07:01
Novi sustav omogućio bi tvrtkama da preuzimaju ili isporučuju struju i subjektima u Finskoj, Španjolskoj..., Foto: Nano Energies

Dominik Maričević iz tvrtke Nano Energies Hrvatska o benefitima virtualnih elektrana.

Energetska tranzicija u Europi na koju su se nadovezali rat u Ukrajini te krize na Bliskom istoku, doveli su do rasta cijena i pritiska da se energetskim sektorom upravlja racionalnije kroz pametne mreže i nove tehnologije koje omogućuju fleksibilno djelovanje na energetskom tržištu i održivost sustava. Prije koju godinu zaživjele su tvrtke, tzv. agregatori, koje su umrežile sve sudionike energetskog tržišta – proizvođače, operatere i potrošače u sustav virtualne elektrane.

Decentralizacija sustava

Na hrvatskom tržištu imamo barem dva ozbiljna igrača u tom segmentu – češki Nano Energy te KOER. U modelu virtualnih elektrana krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) pružanje pomoćnih usluga s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Kako je na brifingu za novinare u Zagrebu pojasnio Dominik Maričević, Country Manager tvrtke Nano Energies Hrvatska, agregatori svojim korisnicima mogu pomoći da smanje troškove energije za 10-30 posto, a da pritom ne moraju transformirati svakodnevno poslovanje. Dodaje da tvrtke koje su preko njih povezane u virtualne elektrane mogu godišnje generirati prihod od 65 do 70 tisuća eura po megavatu instalirane snage godišnje, a od čega najveći dio i ostane proizvođačima. Konkretno, Nano Energiesu su trenutačno najveći klijenti bioplinska postrojenja te kogeneracije, ali isto tako i pogoni koji imaju kapacitet i mogućnost da u traženom trenutku opterećenja sustava smanje ili naglo povećaju potrošnju struje.

65 tisuća

eura prihoda po megavatu instalirane snage godišnje mogu generirati tvrtke povezane u virtualne elektrane

Hrvatski elektroenergetski sustav ubrzano se decentralizira i virtualna elektrana njegov je iznimno važan dio. Nužna je za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i zelenu tranziciju. S obzirom na to da je važno ubrzati energetsku tranziciju, ali i pametnije upravljati energijom, virtualna elektrana važan je faktor stabilnosti suvremenog energetskog sustava. Zakonsku obvezu uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava ima HOPS, a da bi ispunio tu obvezu, HOPS osigurava iznose rezerve ili fleksibilnosti korisnika mreže. Upravo je tu važna uloga agregatora i agregiranjem se otvara prostor za centralno upravljanje novim distribuiranim izvorima te potrošačima električne energije.

Širenje tržišta

Tržište za agregatore bi se dodatno trebalo proširiti U 2024. kad bi trebao zaživjeti novi HOPS-ov sustav koji bi bio umrežen s istovjetnim europskim platformama MARI i PICASSO, a što bi domaćim tvrtkama otvorilo mogućnost da svoju struju interventno isporučuju ili preuzimaju, naravno po višestruko većim cijenama od redovnih, i od subjekata u primjerice Španjolskoj, Njemačkoj ili Finskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close