Tvrtka poznatog domaćeg poduzetnika pred stečajem: Lani imala 1,19 milijuna kuna duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2023. u 11:16
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da ta tvrtka ima jednog zaposlenog, otvorene račune i oročen novac u dvije banke, ali i ističući da ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da ta tvrtka ima jednog zaposlenog, otvorene račune i oročen novac u dvije banke, ali i ističući da ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Sudskim zaključkom od Jurilja i Pavlovića traži se dostava pisanog izvješća o imovini tvrtke, popisu nekretnina i pokretnina te gdje se te stvari nalaze, kome pripadaju tuđe stvari na kojima Geothermal solutions ima određena imovinska prava te prema kome taj dužnik ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu.

Ako Jurilj i Pavlović ne dostave pisano zatraženo izvješće, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, ističe se u zaključku.

”U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može je i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327,23 € , odnosno 10.000 kuna”, navodi se u sudskoj odluci.

Tvrtka Geothermal solutions kao ”društvo s ograničenom društvom za energetiku” osnovana je 2013. Kao temeljni kapital u sudskom registru navodi se 20.000 kuna, a sjedište joj je u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Poduzetnik Dragan Jurilj, prema pisanju medija, lani je pokrenuo istražne radove na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj – Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijednim 24 milijuna kuna.

U medijima se isticalo i da će, kada se izgradi, Zagocha biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji te će biti dvostruko veće od geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara otvorene u studenome 2019.

No, najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, djelomično financirana i državnim poticajima, predmet je i više sudskih sporova među partnerima koji su pokrenuli taj projekt – braćom Jurilj (Željkom i Draganom) te turskom investitorskom grupacijom MB Holding.

Kako se navodilo u Jutarnjem listu, turski partner protiv Jurilja je podnio kaznenu prijavu za krivotvorenje te za kazneno djelo u gospodarskom poslovanju i to zbog izvlačenja više od 80 milijuna kuna iz tvrtke Geoen. S druge strane, Željko Jurilj je podnio više kaznenih prijava navodeći da je turska strana krivotvorila zapisnike sa skupštine, imala brojna poslovno neopravdana plaćanja s poslovnog računa Geoena te počinila prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Odgovor Dragana Jurilja

Po objavi agencijskog teksta (HINA) javio nam se Dragan Jurilj, u ime trgovačkog društva GEOTHERMAL SOLUTIONS d.o.o. i u svoje vlastito ime . Njegov odgovor objavljujemo u cijelosti:

‘Poričemo da se društvo GEOTHERMAL SOLUTIONS d.o.o. nalazi u bilo kakvim financijskim teškoćama. Društvo GEOTHERMAL SOLUTIONS d.o.o. je, naime, tijekom 2021.g. bilo kratko u blokadi zbog čeka je FINA podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, u međuvremenu je društvo odblokirano te su još 2021.g. otpali svi razlozi za pokretanje stečajnog postupka a poslovne 2021. i 2022. godine su uspješno okončane, ostvareni su ciljani poslovni prihodi i podmirene su sve financijske obveze.

Trenutno društvo GEOTHERMAL SOLUTIONS d.o.o. (GS) nema nenamirenih vjerovnika i nismo suočeni sa nikakvim financijskim poteškoćama. Usto, poslovanje ovog društva je stavljeno u mirovanje iz razloga jer sve naše poslovne aktivnosti i djelatnosti te razvoj novih projekata vršimo kroz druge poslovne subjekte koji posluju uspješno.

Kao primjer navesti ću Vam naše društvo GEO POWER ENERGY DEVELOPMENT d.o.o. čija je investicija u gradnju elektrane dovršena i tijekom 2021.g. ostvarilo je prihod od 86.733.889,00 milijuna kuna ( 11.511.565,33 EUR) i neto dobit od 20.536.927,00 kn (2.725.718,63 EUR) a tijekom 2022 godine ostvarilo je još i bolje poslovne rezultate od 2021.g. ali ti podaci biti će javno dostupni poslije 30. travnja 2023.g. kada je i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za tvrtke.

Nastavno na sve gore navedeno smatram da je bitno ovdje naglasiti da je u vašem članku propušteno razdvojiti društva preko kojih poslujemo i razvijajmo nove projekte od društva GS koje je u mirovanju i preko kojeg ne obavljamo nikakve gospodarske aktivnosti iz kojeg razloga se iz članka stječe dojam o tome da se naše tvrtke i poslovanje nalaze u problemima što je potpuno netočno. Stoga, smatram da je bitno ovdje naglasiti i to da su svi radovi na novom projektu istraživanja geotermalne vode u blizini Slatine uspješno dovršeni tijekom kojih radova nismo imali nikakvih poteškoća sa financiranjem tih radova koji su naposlijetku iznosili 37 milijuna kuna (5 milijuna EUR) a ne 24 milijuna kuna koliko se u početku procjenjivalo da će koštati, a što se tiče projekta gradnje geotermalne elektrane ‘Zagocha’ snage 19,99 MWel on se nastavio uspješno razvijati po utvrđenom terminskom planu i bez zastoja uz financiranje novog vlasnika tog projekta.

Da su istražni radovi na geotermalnom polju kod Slatine obavljeni šaljem Vam i link sa službene stranice Virovitičko-podravske županije na kojem možete pronaći sve informacije sa otvorenja početka radova geotermalnih istraživanja kod Slatine: Počeli istražni radovi na najvećoj geotermalnoj elektrani u Europi, snage 20 MW koja će se nalaziti kod Čađavice, njena ukupna vrijednost iznosit će 90 milijuna eura – Virovitičko-podravska županija

Naposljetku, samo bih još dodao da smo nakon dovršetka istraživanja na dubini od 4.400m utvrdili geotermalno ležište velike propusnosti sa temperaturom geotermalne vode od 192 °C što je do sada najtoplije otkriće ležišta geotermalne vode u Hrvatskoj’, naveo je Jurilj.”

Komentirajte prvi

New Report

Close