‘Tvornica eura’ ispituje je li stvorila financijske balone

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2020. u 22:00
Predsjednica ECB-a Christine Lagarde/Reuters

Glavni interes usmjerit će se na promjenu definicije stabilnosti cijena od čega ovise monetarni poticaji.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je pokrenula pregled svoje politike koji bi trebao iznova definirati temelj njezine monetarne politike – ciljanu stopu inflacije.

Sjednica guvernera ECB-a održana je u četvrtak, a prema očekivanjima nije donijela nikakve promjene u politici novčanih poticaja.

Prvi nakon 2003.
Međutim, predsjednica Christine Lagarde najavila je početak prvog strateškog pregleda politike banke od 2003. godine koji će trajati većinu ove godine i pozabaviti se temama od ciljane inflacije preko digitalnog novca do borbe protiv klimatskih promjena. Analitičari ocjenjuju da će financijska zajednica najviše pozornosti usmjeriti na pitanje hoće li pregled zacementirati naslijeđe Marija Draghija u vođenju monetarne politike ili će ga Lagarde iskoristiti kako bi osnažila tumačenja da su godine vrlo jeftinog kreditiranja stvorile balone na financijskim tržištima.

 

2 posto

ciljana je stopa godišnje inflacije koju ECB želi postići, ali bez uspjeha

Glavni interes pregleda usmjerit će se na eventualnu promjenu ECB-ove formulacije stabilnosti cijena. Trenutno poželjnu stopu inflacije ECB definira kao "godišnju stopu koja je ispod, ali blizu dva posto". ECB bi promjenom definicije mogao signalizirati svoju obvezu poticanja inflacije iznad dva posto godišnje i istaknuti da će jednako ozbiljno primijeniti mjere, kako u slučaju zauzdavanja, tako i poticanja inflacije. 

Simetričan cilj
"Naš cilj inflacije mora biti simetričan. Ako je središnji cilj promatran kao plafon, imamo manje šanse dosegnuti ga", istaknuo je nedavno francuski guverner Francois Villeroy de Galhau, a podsjeća Reuters.

Međutim, dio članova vijeća – prije svega iz sjevernih članica – već dugo smatra da bi ECB trebao zatvoriti slavine iz kojih više od 10 godina curi obilje novca. Dio te skupine smatra da bi ECB trebao formirati "pojas tolerancije" oko cilja od dva posto čime bi bio snižen pritisak na banku da djeluje. Drugi dio smatra da cilj ne bi trebalo mijenjati, a možda ga i sniziti.

Komentirajte prvi

New Report

Close