Tvornica Bondovih automobila prvi je izbor za zaradu na padu cijene dionice

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2019. u 10:04
Kompanija je u srpnju upozorila na pogoršanje poslovanja/REUTERS

Hedge fondovi posudili za kratku prodaju 8 posto dionica i 12 posto obveznica Aston Martina.

Izlazak Aston Martina na burzu pretvorio se u jednu od većih katastrofa u povijesti početnih ponuda dionica (IPO). To je ohrabrilo globalne financijaše da pojačaju oklade u daljnji gubitak vrijednosti britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila.  

Nestalo 3 milijarde funti 
Kako piše Financial Times, od uvrštenja dionica u listopadu prošle godine vrijednost Aston Martina potonula je za 73 posto čime je izbrisano tri milijarde funti tržišne kapitalizacije. Dok je u IPO-u kompanija prodavala dionice za 19 funti, sada ih se na burzi može kupiti za 5,11 funti. To su, naravno, prepoznali hedge fondovi povećavši oklade da će vrijednost 105 godina starog proizvođača automobila nastaviti dalje padati.

 

73 posto

pala je cijena dionica Aston Martina od izlaska na burzu u listopadu prošle godine

Naime, početkom godine udjel posuđenih dionica koje se koriste za kratku prodaju – ostvarivanje dobiti na padu cijene – iznosio je pet posto. Trenutno je udjel na osam posto. Osim toga, fondovi se snažno počinju kladiti i protiv Aston Martinovih obveznica, iako ih to stoji priličan iznos novca u naknadama. Kompanija na tržištu ima dvije tranše obveznica: izdanje vrijedno 285 milijuna funti izdano 2017. a koje dospijeva 2022. kao i izdanje od 400 milijuna dolara.

Prema podacima IHS Markita, udjel dolarskih obveznica koje su posuđene popeo se na 10,3 posto dok je udjel za obveznicu u britanskoj valuti dosegnuo gotovo 12 posto. Iako je posuđivanje Aston Martinovih obveznica vrlo skupo, IHS-ov analitičar Sam Pierson ističe kako to pokazuje volju investitora da zauzmu poziciju protiv kompanije.

Rezanje rejtinga
Očekivanjima zarade na obveznicama u prilog ide i prošlomjesečno snižavanje kreditnog rejtinga kompanije od strane agencije Moody's. Agencija je svoju odluku obrazložila "nedostatkom napretka u području rasta volumena i profitabilnosti u 2019. godini te nastavak visokog negativnog slobodnog novčanog toka i visoke zaduženosti". Iz Aston Martina odbili su komentirati povećanje oklada na pad njihovih vrijednosnica.

Valja podsjetiti da su u srpnju upozorili da se pogoršalo vanjsko okruženje na koje su upozorili u svibnju, kao i makroekonomske nesigurnosti. Analitičari smatraju da bi Aston Martinu uskoro trebala dodatna dokapitalizacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close