Očajnička mjera: Uzimaju novac središnjoj banci

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2019. u 07:45
Predsjednik R. T. Erdogan/Reuters

Zakonske rezerve od osam milijardi dolara prebacile bi se u proračun.

Turska vlada aktualizirala je donedavno napušteni plan da se 46 milijardi lira (8 milijardi dolara) zakonskih rezervi središnje banke prebaci u državni proračun u kojem je sve veća rupa. 

Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, vlada u Ankari taj novac – koji je odvojen od deviznih rezervi – promatra kao pomoć u krpanju proračunskog deficita koji je u prvih pet mjeseci ove godine narastao za 225 posto.

Kako dodaju izvori, zakonski prijedlog ministarstva financija bit će predstavljen u idućih nekoliko tjedana. Zakonske rezerve su novac koji je središnja banka izdvojila od dobiti, a mogu se koristiti u izvanrednim okolnostima.

U Ankari su očito procijenili kako je loše stanje javnih financija baš takva okolnost.  Naime, Reuters je još u svibnju objavio kako ministarstvo financija radi na rješenju prijenosa zakonskih rezervi. 

Međutim, plan je navodno ubrzo napušten jer bi narušio sposobnost središnje banke u odgovoru na buduće ekonomske poremećaje.  Upućeni izvori sada tvrde kako plan nije potpuno napušten, već je stavljen "na čekanje".

Ako ga parlament odobri, prijenos zakonskih rezervi u proračun bit će posljednja u nizu neuobičajenih mjera koje vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana provodi kako bi izvukla zemlju iz recesije i stabilizirala valutu. Tijekom ove godine lira je oslabila 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close