Truss preispituje planove za rezanje poreza koji su šokirali tržišta

Autor: Ana Blašković , 13. listopad 2022. u 22:00
Truss se našla pod velikim pritiskom da odustane od najavljenog paketa/Reuters

Rezanje poreza uz zadržavanje potrošnje pokrenulo je val kritika.

Britanska premijerka Liz Truss “preispituje” planove za smanjenje poreza koji su izazvali potres na financijskim tržištima i prisilili Bank of England da intervenira zbog snažnog pada funte, prenosi Reuters pisanje britanskih medija. Službeni stav Downing Streeta je da od najavljenih promjena ne odustaju.

Truss je prošlog mjeseca najavila ekonomski paket rezanja poreza koji zatresao obveznička tržišta, posebno pogodivši mirovinske fondove, zbog čega su neki ulagači i zastupnici Konzervativne stranke javno pozvali da od njega odustane. Plan podrazumijeva rezanje poreza od 48 milijardi funti i zadržavanje poreza na dobit od samo 19 posto.

Razmatra veću stopu
Bitanski Sky News citira izvore prema kojima su u tijeku rasprave treba li odustati od pojedinih dijelova plana, dok Sun piše da je premijerka Truss ipak razmatra veću stopu poreza na dobit.

Britanska funta, koja je oštro zaronila jer su ulagače šokirale najave poreznih rezova i istodobno zadržavanje javne potrošnje što podrazumijeva jače oslanjanje na posudbe na financijskim tržištima, porasla je prema američkom dolaru. I cijene britanskih obveznica povratile su dio gubitaka od objave “mini-proračuna” 23. rujna.

Truss se našla pod velikim pritiskom da odustane od najavljenog paketa i unutar svoje vladajuće Konzervativne posebice nakon najnovijih anketa koje pokazuju pad potpore. Dio članova parlamenta otišao je toliko daleko da razmišljaju treba li Truss maknuti s premijerske pozicije nakon samo mjesec dana.

Premda u Vladi ponavljaju da će se držati većine najavljenih planova za smanjenje poreza, istodobno zadržavajući razinu javne potrošnje, ekonomisti i kritičari napominju da će se nešto trebati prilagoditi.

Prema pisanju Reutersa, ministar vanjskih poslova James Cleverly u četvrtak je izbjegavao potvrditi ili zanijekati hoće li Vlada zadržati politiku poreza na dobit, istaknuvši da je važno održati konkurentnost poduzeća. Upitan o komentarima ministra vanjskih poslova i hoće li se Truss obvezati da više neće mijenjati paket, njezin glasnogovornik kratko je poručio: “Da… Pozicija se nije promijenila”.

48

milijardi funta teški su porezni rezovi

Već se traži pad
Upitan o glasnim kritikama iz vlastite stranke dodao je da je premijerka “usredotočena na postizanje rasta i izazove poput rata u Ukrajini”. Izabrana nakon Borisa Johnsona kojemu su presudili skandali, Truss je obećala izvući gospodarstvo iz godina stagnacije nižim porezima i reformama područja planiranja, migracije i zapošljavanja. Otočki mediji, međutim, pišu da neki od zastupnika koji nikada nisu podržavali Truss već zahtijevaju njezin odlazak.

Svaka promjena za Truss bi bila velika sramota. Nije jasan ni mehanizam za njezinu smjenu. Prema sadašnjim pravilima, zastupnici mogu pisati pisma u kojima pozivaju na glasanje o nepovjerenju samo ako je čelnik na poziciji godinu dana.

No, hitna rasprodaja na tržištu obveznica povećala je troškove zaduživanja i hipotekarne stope prisilivši Bank of England da intervenira kako bi zaštitila mirovinske fondove. Kupnja bi trebala završiti u petak, no mnogi smatraju da će BoE morati zadržati neku vrstu podrške.

Komentirajte prvi

New Report

Close