Troškovi zaduživanja Amerike najviši od 2007. godine

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2023. u 22:00
Čelnik Feda Jerome Powell pod sve je većim pritiskom da zauzda inflaciju/REUTERS

Rast prinosa posljedica je nedavnih statističkih podataka o rastu cijena u SAD-u koji su pokazali da je inflacija viša nego što su ekonomisti očekivali.

Podaci o inflaciji objavljeni posljednjih nekoliko tjedana podigli su troškove zaduživanja SAD-a na najvišu razinu od 2007. godine.

Kako navodi Financial Times, prinos na dvogodišnje američke obveznice prošloga je četvrtka dosegao 4,94 posto, što je razina posljednji puta viđena prije izbijanja financijske krize 2007. godine. K tome, prinosi na 10-godišnje i 30-godišnje obveznice prošloga su tjedna probili razinu od četiri posto, što nije zabilježeno od studenog.

Rast prinosa posljedica je nedavnih statističkih podataka o rastu cijena u SAD-u koji su pokazali da je inflacija viša nego što su ekonomisti očekivali. Posljednji u nizu tih podataka objavljen je krajem prošloga tjedna i pokazao je da je prosječna cijena rada prošlog tromjesečja porastao 3,2 posto na godišnjoj razini. Prijašnja procjena pokazivala je rast od 1,1 posto.

Sve to dodatno stavlja pritisak na središnju banku Fed da poveća napore kako bi zauzdala inflaciju kroz povećanje kamatnih stopa. “Ne sjećam se tako dramatičnog prevrednovanja ekonomskih uvjeta u tako kratkom razdoblju, uz iznimku šokova kao što je pandemija koronavirusa i propast Lehman Brothersa”, komentirao je za FT Rick Rieder, glavni investicijski direktor za obveznice u društvu za upravljanje imovinom BlackRock.

Prije desetak dana došlo je do ubrzanja i ključnog inflacijskog pokazatelja koji Fed uzima u obzir pri donošenju odluka o povećanju cijene novca. To je indeks cijena u osobnoj potrošnji koji je porastao za 0,6 posto u siječnju, nakon rasta od 0,2 posto u prosincu. Početkom veljače statistika je pokazala da se indeks osobne potrošnje “ohladio” manje od procjena ekonomskih analitičara.

Komentirajte prvi

New Report

Close