Tri gubitaške banke nagomilale 68 mil. eura minusa

Autor: Milan Šćekić /VLM , 05. ožujak 2013. u 22:00
Gubitak je iznosio gotovo 50 milijuna eura

Najlošiji reuzultat lani je imala NLB Montenegrobanka kojoj nisu pomogle ni dokapitalizacije iz slovenske matice.

Tri od ukupno 11 poslovnih banaka koliko ih posluje u Crnoj Gori prošlu godinu završilo je s ukupnim gubitkom od 68,8 milijuna eura.

Ostalih osam kreditora koji su pozitivno poslovali nije uspjelo pokriti taj minus budući da su ostvarili ukupnu dobit od 12,4 milijuna eura.Najveći lanjski gubitnik bila je NLB Montenegrobanka koja je dugo važila za jednu od najuspješnijih u Crnoj Gori, a u proteklih 10 godina iskazala se kao značajan kreditor tamošnjih malih i srednjih poduzeća. No pošlogodišnji minus od gotovo 50 milijuna eura u najvećoj je posljedica upravo loših kredita plasiranih onim tvrtkama koje više nisu u mogućnosti da uredno servisiraju svoje obaveze i vraćaju zajmove na vrijeme. Matični slovenski NLB u dva je navrata pokušao "ispeglati" gubitke banke kćeri. Lani u listopadu dokapitalizirali su NLB Montenegro sa 26,5 milijuna eura, a drugi put sredinom prošloga mjeseca sa dodatnih 15,5 milijuna eura. 

Drugi veliki gubitaš je Crnogorska komercijalna banka  (CKB) koju je  svojedobno za više od 100 milijuna eura kupio mađarski OTP. Treći na ljestvici gubitnika je First Financial Bank of Montenegro, grčkog tajkuna Viktora Restisa – najmlađa među konkurentima. Zabilježila je, doduše, najmanji gubitak, svega 117.000 eura. Kad je pak riječ o dobitnicima, najbolji rezultat ostvarila je Erste banka Podgorica koja je 2012 završila sa dobiti od oko 4,4 milijuna eura. Zarada Société Généralea iznosila je 2,014 milijuna eura. Prva banka Crne Gore u vlasništvu Ace Đukanovića, brata crnogorskog premijera Mile Đukanovića koja se godinama mučila s gubicima, konačno je, prvi put nakon 2007., godinu završila pozitivnim rezultatom, doduše samo 427.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close