Danas počinje trgovina narodnim obveznicama

Autor: Ana Blašković , 09. ožujak 2023. u 08:01
Foto Zeljko Hladika/PIXSELL

Izdanje je dosegnulo 1,85 milijardi eura, a najstariji upisnik imao je 99 godina.

Narodne obveznice, prvo zaduženje države na domaćem tržištu i to kod stanovništva, u petak kreću s trgovanjem na Zagrebačkoj burzi. Ugovor o uvrštenju u Službeno tržište u srijedu su potpisali ministar financija Marko Primorac i predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

“Za mene je poruka cijele ove operacije poruka visokog stupnja povjerenja”, rekao je premijer Andrej Plenković, navodeći kako sada, u smislu međunarodne i financijske reputacije Hrvatske, živimo praktički sigurni s ECB-om, europskim mehanizmom stabilnosti, i na putu prema OECD-u. Ocijenivši odaziv “sjajnim”, rekao je da su uspješnim izdanjem unijeli živahnost na tržište kapitala i pokazali da takav način zaduživanja države i s takvim uvjetima “predstavlja win-win, uz minimalne rizike”.

Ministar Marko Primorac rekao je da su građani u prvom krugu upisali 1,35 milijardi eura, a u drugom krugu upis je bio za institucionalne investitore, pri čemu je interes bio oko milijardu eura, a alocirano je 515 milijuna eura. Tako je ukupno građanima i institucionalnim investitorima alocirano 1,85 milijardi eura.

“Po svom volumenu to izdanje predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. To je, također, i poruka povjerenja Vladi i svemu što činimo kako bismo unaprijedili poslovno okruženje, ali i situaciju u javnim financijama i drugim politikama učinili stabilnom”, rekao je Primorac.

Najčešći ulog bio 10 tisuća eura gotovo u svim bankama, nešto više od 400 uloga bilo je po minimalnom iznosu od 500 eura. Najstarije osobe koje su upisale obveznicu imale su iznad 90 godina; OTP je imao upisnika od 91 godinu, a RBA od 99 godina. Obveznice je upisalo 45.649 građana, a konačni prinos iznosi 3,65 posto.

Gažić rekla je da je za ZSE to važan dan te da je državna obveznica “motivirala veliki broj građana da se uključe na tržište kapitala, početak jedne nove ere jer je taj financijski pothvat pokazao da postoji jako puno kapitala koji traži dobre investicijske prilike”.

Komentirajte prvi

New Report

Close