Trgovci optužili Visu i Mastercard za ubiranje ekstraprofita

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2020. u 22:00
Naknade za kartično plaćanje gotovo su se udvostručile u protekle dvije godine/REUTERS

Visa i Mastercard zloupotrebljavaju dominantan položaj na tržištu, naglasio je Andrew Cregan iz BRC-a.

Visa i Mastercard naplaćuju previsoke naknade i imaju koristi od situacije koju je stvorila pandemija koronavirusa, prenosi BBC upozorenje udruge britanskih maloprodajnih tvrtki. N

aknade za kartično plaćanje gotovo su se udvostručile u protekle dvije godine, upozorile su britanske maloprodajne grupe, dodajući da trgovci biti prisiljeni prenijeti dodatne troškove na potrošače.

To znači da će račun za kreditne kartice porasti za 40 funti godišnje, napominju.

Britanski maloprodajni konzorcij (BRC) zaključio je u najnovijem istraživanju da su kartične sheme očito „najmanje konkurentni sloj ekosustava kartičnih plaćanja“, budući da duopol Mastercarda i Vise kontrolira 98 posto britanskog tržišta.

Povećanja naknada, za 39 posto u 2017. te za čak 56 posto u 2018., iskazano udjelom u prometu, „jasna su demonstracija zloporabe tržišne dominacije“, dodaju.

„Složene strukture naplate postale su moćan alat za ometanje političkih, regulatornih i pravnih nastojanja da se spriječi sve opsežnija zloporaba dominantnog tržišnog položaja shema plaćanja“, zaključio je BRC.

Visa i Mastercard zloupotrebljavaju dominantan položaj na tržištu, naglasio je Andrew Cregan iz BRC-a. „Posrijedi su dvije najprofitabilnije organizacije na svijetu i trgovci nemaju izbora“, dodao je.

„Od vitalne je važnosti da vlada poduzme mjere kako bi riješila problem prekomjernih troškova kartičnog plaćanja“, rekao je Cregan. „Kada bi telefonska ili energetska tvrtka u tolikoj mjeri povećala svoje naknade, digla bi se buka“, naglasio je u izjavi za BBC.

Trgovci i ugostitelji pokrenuli su pitanje naknada budući da ih je sve više zbog pandemije i mjere održavanja fizičke distance prisiljeno prihvaćati samo plaćanje karticama. Iz Vise su odgovorili da njihova rješenja otvaraju trgovcima pristup “milijardama kupaca”, kako u Britaniji, tako i širom svijeta.

„Rješenja za plaćanja koje Visa nudi potrošačima u Velikoj Britaniji spadaju među najsigurnija i najinovativnija u svijetu“, odgovorio je glasnogovornik tvrtke.

U Mastercardu ističu da njihova rješenja koristi sve više kupaca, ali i trgovina i kompanija, „jer i njima koriste brži, učinkovitiji i sigurniji načini plaćanja, što zauzvrat generira značajnu vrijednost za njihovo poslovanje“.

Komentirajte prvi

New Report

Close