Treći po rastu poljoprivrednog ‘outputa’ u EU

Autor: Jadranka Dozan , 14. studeni 2019. u 21:59
Rast su u EU predvodili vino, grožđe, kukuruz i krumpir / dubravka petrić/pixsell

Eurostat dao pregled agrarne proizvodnje za 2018., naša rasla iznad prosjeka.

Da je poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj lani povećana, državni statističari objavili su već prije nekog vremena, a iz jučer objavljenog Eurostatovog pregleda za sve članice EU proizlazi da su veću stopu rasta ukupnog ‘outputa’ u poljoprivredi imale samo Slovenija i Rumunjska. U nas je njegova vrijednost dosegnula 17,3 milijarde kuna (oko 2,3 mlrd. eura) što je u odnosu na godinu prije 5,9 posto više. U Sloveniji je rast poljoprivrede dosegnuo gotovo 18 posto, a u Rumunjskoj 8%, pokazuje Eurostatovo izvješće o ekonomskim računima za poljoprivredu.

Gotovo šest posto rasta u nas je ponajprije rezultat dvoznamenkastog skoka (11,9%) vrijednosti biljne proizvodnje (koja je 2017. bila u znaku stagnacije). Istodobno, u stočarstvu je pala tri posto, a u segmentu poljoprivrednih usluga i s njima povezanih sekundarnih aktivnosti (uključujući i neke u agroturizmu) bilježi se rast od dva odnosno tri posto.

Na razini EU vrijednost ukupne poljoprivredne proizvodnje lani je porasla za skromnih 0,6%, na 434,3 milijarde eura. Pritom 18% otpada na Francusku kao otprije vodećeg poljoprivrednog proizvođača u Uniji. U vodećoj trojci još su Italija (s 13% udjela) i Njemačka (6,3%). 

Komentirajte prvi

New Report

Close