‘Treba paziti na efekte skupljeg novca na tokove rizičnog kapitala’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2024. u 12:04
Upozorenje BOE odražava zabrinutost ostalih regulatora zbog važnosti PE segmenta na financiranje tvrtki/REUTERS

Desetljeće niskih kamatnih stopa dovelo je do značajnog rasta sektora privatnog financiranja jer su tvrtke posezale za jeftinim financiranjem.

Kraj ere jeftinog novca i efekte na tijekove rizičnog kapitala i PE kreditiranje zahtijevaju “poseban fokus” s obzirom na ključnu ulogu tih segmenata za financiranje tvrtki, rekao je u utorak Nathanael Benjamin iz Bank of England.

Desetljeće niskih kamatnih stopa dovelo je do značajnog rasta sektora privatnog financiranja jer su tvrtke posezale za jeftinim financiranjem, a ulagači tražili veće prinose, rekao je Benjamin. Kvantificirati izloženost banaka sektoru bilo je teško, rekao je Benjamin, ponavljajući zabrinutost globalnih regulatora.

“Pojava rizika na privatnim tržištima u drugim regijama također bi se mogla preliti na britanske institucije”, rekao je Benjamin parlamentarnom Odboru za financije tijekom saslušanja o njegovom imenovanju u Odbor za financijsku politiku (FPC) BoE-a.

Odbor, sastavljen od predstavnika BoE-a i Financial Conduct Authorityja, odgovoran je za uočavanje rizika za financijski sustav te kreiranje tona i smjera regulacije, piše Reuters.

Benjamin smatra da je utjecaj klimatskih promjena na financije u središtu nadležnosti FPC-a, te da će ove godine pomnije razmotriti korištenje umjetne inteligencije u financijskim uslugama. “Slika se brzo mijenja i nije jasno ide li sektorska regulativa u korak ili je li odgovarajuća da uzme u obzir složenost izazova”, rekao je.

Izrazio je zabrinutost da bilateralne transakcije između banaka i nebanaka ne prati dovoljna marža što stvara potencijalni “moralni hazard” ili rizike s kojima bi se drugi morali nositi. “Igrači pretpostavljaju da će stvari biti u redu većinu vremena, a ako ne budu, da će rizik biti na nekome drugome”, rekao je Benjamin.

Komentirajte prvi

New Report

Close