Travanjska inflacija u SAD-u tvrdoglavo pri 5%

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2023. u 22:00
Jerome Powell, čelnik Feda/REUTERS

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,4 posto prošlog mjeseca nakon porasta od 0,1 posto u ožujku.

Inflacija u SAD-u ostala je tvrdoglavo visoka u travnju, 4,9 posto na godišnjoj razini. Takav scenarij predvidjeli su ekonomisti u anketi Bloomberga uz ocjenu da je to prvi mjesec bez usporavanja cjenovnih pritisaka otkad je inflacija dosegnula vrhunac prošlog lipnja.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,4 posto prošlog mjeseca nakon porasta od 0,1 posto u ožujku, objavilo je tamošnje Ministarstvo rada. U godinu dana do travnja CPI je porastao 4,9 posto nakon što je u ožujku porastao za 5 posto na godišnjoj razini.

Tempo rasta cijena značajno je usporio u odnosu na 40-godišnji rekord prošlog ljeta zbog čega je predsjednik Feda Jerome Powell prošlog tjedna rekao da se “približavamo ili možda čak završavamo” s porastom kamatnih stopa. Referentna stopa američke središnje banke porasla je s gotovo nule početkom prošle godine na raspon od 5 do 5,25 posto.

Tržišta već neko vrijeme očekuju da bi pauzu Fedove kampanje za kontrolu inflacije ubrzo mogao slijediti niz smanjenja stopa, premda su oko takvog scenarija dužnosnici Federalnih rezervi vrlo oprezni. Sam Powell nedavno je signalizirao da bi bilo neprimjereno snižavati stope dok se porast cijena ne uspori.

U američkoj središnjoj banci ne skrivaju bojazan da bi nedavni potresi na bankovnom tržištu također mogli rezultirati kreditnom krizom koja bi usporila gospodarstvo i donijela sličan učinak kao daljnje podizanje cijene novca.

Ipak, podaci s terena potvrđuju nastavak tvrdokornih pritisaka na razinu cijena. Podaci o zapošljavanju pokazali su da je tržište rada, ključni pokretač inflacije u SAD-u, ostalo robusnije od očekivanja, a i temeljna inflacija nadmašila je prognoze. U četvrtak će biti objavljena najnovije brojke o rastu proizvođačkih cijena u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close