Test koji su složili psiholozi pokazuje u koji fond uložiti

Autor: Lucija Špiljak , 04. prosinac 2018. u 22:01
Igor Pavlović, glavni investicijski savjetnik/Tomislav Miletić/PIXSELL

Klijent dobiva osobnu preporuku o ulaganju temeljem investicijskog horizonta i preuzetog rizika.

Zagrebačka banka prvi put je počela sa pružanjem usluge investicijskog savjetovanja ZABA SMART Invest, koju smo odlučili detaljnije istražiti nakon što su krajem rujna ove godine krenuli s novom uslugom. 

Zagrebačka banka stvorila je proces kojim definira kolika je sklonost klijenta riziku i kakav je njegov investicijski horizont, dok rizičnost ulaganja usklađuju s kombinacijom depozita i investicijskih fondova kojima upravlja ZB Invest.

Poticanje svijesti
Usluga ZABA SMART Invest služi tome da se investicija klijenata uskladi s različitim ciljevima i potrebama u različito vrijeme, ali i kako bi potaknuli svijest klijenata da neovisno o visini sredstava počnu razmišljati o svojoj financijskoj imovini uz pomoć personaliziranih savjeta i ponude različitih kombinacija.

"Banka individualnim pristupom klijenta provodi kroz upitnik za procjenu primjerenosti ulaganja i temeljem odgovora klijenta te informacija o karakteristikama proizvoda daje osobnu preporuku klijentu. Klijentu najprije postavljamo pitanje je li dosad ulagao u investicijske fondove, je li pritom napravio transakcije u zadnje tri godine te je li vrijednost tih transakcija prešla određeni iznos", pojašnjava glavni investicijski savjetnik Igor Pavlović.

Edukativni materijal 
"Ako je odgovor na neko od pitanja negativan, bankar prolazi s klijentom kratki edukativni materijal. Upoznajemo ga s osnovnim informacijama o tržištu kapitala kako bismo i mi bili sigurni da klijent raspolaže osnovnim informacijama o pojedinim financijskim instrumentima; od depozita, obveznica, dionica do toga što je cijena udjela, što je prospekt svakog fonda, kakvi su troškovi i naknade, koja su prava ulagatelja, koje su osnovne vrste fondova poredanih prema riziku na razinama 1 do 7, kakva je troškovna razina i na koncu – zašto ulagati", objasnio je Pavlović te dodao da Banka ZABA SMART Invest uslugu trenutačno pruža bez naknade, te da je primljeni investicijski savjet neobavezan.

Dakle, klijent od banke dobiva osobnu preporuku o ulaganju u investicijske fondove i depozit temeljem investicijskog horizonta i rizika koji je spreman preuzeti, a koji se određuje putem upitnika koji je banka složila u suradnji s psiholozima kako bi procjena primjerenosti ulaganja bila što vjerodostojnija.

Komentirajte prvi

New Report

Close