Tečaj eura prema dolaru na najnižoj razini u godinu dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2014. u 10:39
Thinkstock

Tečaj eura prema dolaru pao je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima na najnižu razinu u godinu dana, što je posljedica očekivanja da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema dolaru pao je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima na najnižu razinu u godinu dana, što je posljedica očekivanja da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,8 posto, na 1,3135 dolara, najnižu razinu od rujna 2013. godine.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 104,05 jena, a tijekom tjedna dosegnuo je i 104,49 jena, najvišu razinu u sedam mjeseci.

Euro je, pak, oslabio prema 'japancu', za 0,6 posto, na 136,70 jena.

Slabost europske valute ponajviše je posljedica jačanja deflacijskih prijetnji u eurozoni, zbog čega bi Europska središnja banka (ECB) uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Prema izvješću Eurostata, u eurozoni je inflacija u kolovozu skliznula s 0,4 na 0,3 posto na godišnjoj razini, novu najnižu razinu u posljednjih pet godina. To predstavlja dublje klizanje inflacije u 'opasnu zonu', kako ECB naziva njezino kretanje ispod 1 posto.

Prije tjedan dana predsjednik ECB-a Mario Draghi poručio je da je ECB spremna odgovoriti svim raspoloživim sredstvima ako inflacija dodatno uspori.

Špekulacije da će ECB vjerojatno poduzeti nove mjere, poput kupovine imovine, odnosno kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, podržao je i niz drugih loših pokazatelja iz europskih gospodarstava.

Povjerenja potrošača u njemačkom gospodarstvu u kolovozu je palo po prvi puta u proteklih godinu i pol dana. Loše vijesti stigle su iz Italije čiji je ministar gospodarstva kazao da će vlada morati srezati projekcije rasta za ovu godinu.

"Kad najveće gospodarstvo eurozone kaska za ostalima, to uvelike povećava šanse da ECB krene u daljnje labavljenje monetarne politike, prije svega kvantitativno ublažavanje", kaže Daniel Lenz, valutni strateg u banci DZ.

Euro je u posljednja dva tjedna prema dolaru oslabio 1,6 posto, što je dijelom posljedica i novih napetosti između Ukrajine i Rusije koje će vjerojatno biti uteg gospodarstvu.

"Ako se situacija pogorša, euro će biti očigledni gubitnik. Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, među najvećim je trgovinskim partnerima Rusije", kaže Adam Cole, strateg u tvrtki RBC Capital Markets.

Zbog toga je euro oslabio i prema većini ostalih značajnijih svjetskih valuta. Tako je njegov tečaj prema švicarskom franku prošloga tjedna skliznuo na samo 1,2052 franka, najnižu razinu u posljednji 21 mjesec.

Komentirajte prvi

New Report

Close