Svjetska banka srezala globalne prognoze rasta na 1,7% u 2023.

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2023. u 22:00
David Malpass, predsjednik grupe Svjetske banke/Shutterstock

Svjetska banka sada očekuje rast globalnog BDP-a od 1,7 posto u 2023., najsporiji tempo u gotovo tri desetljeća ne računajući recesije 2009. i 2020.

Svjetska banka srezala je u utorak prognoze globalnog rasta za 2023. na razine koje će za mnoge zemlje potencijalno značiti recesiju zbog snažnijeg povećanja kamatnih stopa središnjih banaka, nastavka ruske invazije na Ukrajinu te usporavanja gospodarskog zamašnjaka.

Svjetska banka sada očekuje rast globalnog BDP-a od 1,7 posto u 2023., najsporiji tempo u gotovo tri desetljeća ne računajući recesije 2009. i 2020. U prethodnom izvješću Global Economic Prospects iz lipnja 2022., banka je predviđala 3-postotni globalni rast.

Velika usporavanja u razvijenim ekonomijama, uključujući oštra smanjenja prognoze na 0,5 posto za Sjedinjene Države i eurozonu, mogla bi nagovijestiti novu globalnu recesiju niti tri godine nakon prethodne.

“S obzirom na krhke gospodarske uvjete, svaki novi nepovoljan razvoj događaja kao što je inflacija viša od očekivane, nagli porast kamatnih stopa da se ona obuzda, ponovno izbijanje pandemije Covida-19 ili eskalacije geopolitičkih napetosti, mogao bi gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju”, navodi banka.

Slabašne prognoze bit će posebno teške za tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, zbog velikog tereta duga, slabih valuta, mlakog rasta dohotka te usporavanja ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close