Regulator blokira objavu dokumenata, tužitelji traže 9 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2024. u 07:00
Foto: Reuters

Imatelji obveznica Credit Suissa tvrde da vlasti nisu ispunile uvjete za otpis duga.

Švicarski financijski regulator pokušao je blokirati objavljivanje ključnih dokumenata investitorima koji su ga tužili nakon što je u spašavanju Credit Suissea lani ‘izbrisano’ 17 milijardi dolara vrijednosti obveznica.

Prošlogodišnje UBS-ovo preuzimanje po nalogu države rezultiralo je s najmanje devet milijardi dolara tužbenih zahtjeva, od kojih je većina povezana s odlukom švicarske Finme da otpiše milijarde dolara duga Credit Suissea.

Riječ je o ulagačima koji su posjedovali dodatne Tier 1 obveznice (ili AT1), instrumente duga koji se mogu pretvoriti u dionički kapital ili otpisati u slučaju da banka zapadne u probleme. Oni, međutim, tvrde da vlasti nisu ispunile uvjete za anuliranje duga, već da su namjeravale osigurati da porezni obveznici ne budu financijski izloženi spašavanju.

17

milijardi dolara vrijednosti obveznica izbrisano je pri spašavanju

Potez bez presedana
Za potvrdu svojih tvrdnji ulagači su zatražili otkrivanje dokumenata povezanih s odlukom, kao i bonuse osoblja Credit Suissea povezane s obveznicama pod nazivom ‘uvjetne kapitalne nagrade’.

Švicarski regulator tvrdio je da bi objavljivanje dokumenata potkopalo povjerenje u njega i dalo vjetra u jedra potencijalnim tužbama protiv države, stoji u pismu koje je regulator prošlog mjeseca napisao švicarskom Saveznom upravnom sudu u St Gallenu.

“Prijenos povjerljivih dokumenata tužitelju mogao bi trajno potkopati povjerenje onih koji podliježu Finmi u povjerljivost informacija koje dijele s Finmom i tako ozbiljno ugroziti nadzorne aktivnosti”, tvrdi regulator u pismu u koje je uvid imao Financial Times.

Odluka regulatora da gubitke prebaci na vlasnike obveznica, a istovremeno dopusti dioničarima da prime mali iznos za dionice, preokrenula je tradicionalnu hijerarhiju kapitala i to se ujedno pokazalo najkontroverznijim potezom u spašavanju švicarskog bankarskog giganta. Finma je tvrdila da bi bez otpisa AT1 nacionalizacija bila jedina alternativa.

U pripremi i arbitražne tužbe

Nekoliko odvjetničkih društava gradi tužbe Švicarske na međunarodnim arbitražnim sudovima temeljenih na ugovorima o ulaganjima.

Međunarodne arbitraže
Imatelji obveznica, među njima je bio niz upravitelja fondova, razljutila je i odluka suda kojom je primorao pojedinačne podnositelje zahtjeva da plate administrativne pristojbe iako oni vode pravni postupak kao dio grupe.

“To je naravno šala u bilo kojoj civiliziranoj zemlji, ali čini se da švicarske vlasti uživaju u ovim sitnim taktikama frustracije”, rekao je jedan tužitelj FT-u. Tužitelji su očekivali da će se sudske administrativne pristojbe naplaćivati na razini grupe, ali prošli mjesec im je rečeno da će svaki vlasnik obveznica morati zasebno platiti naknade ovisno o vrijednosti AT1 koje posjeduju.

Oni se kreću od 200 franaka za podnositelje zahtjeva koji posjeduju do 10.000 franaka obveznica do više od 15.000 franaka za one koji posjeduju više od pet milijuna franaka. Tužbe na sudu u St Gallenu organiziraju međunarodne odvjetničke tvrtke, uključujući Quinn Emanuel i Pallas iz Londona.

Usto, nekoliko odvjetničkih društava gradi tužbe protiv švicarske države na međunarodnim arbitražnim sudovima. Oni se temelje na ugovorima o ulaganjima koje Švicarska ima s više od 120 zemalja, osmišljenih kako bi zaštitili ulagače od rizika da vlade izvlaste imovinu putem nacionalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close