Švicarski franak 8% slabiji nego prije godinu dana, a ovo je razlog

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2017. u 15:24
Foto: Thinkstock

Čini se da je aktivnost SNB-a u posljednjih godinu dana napokon počela davati rezultate.

U posljednjih godinu dana, polako ali stabilno, švicarski franak slabi, kako u odnosu na euro, tako i u odnosu na hrvatsku kunu. Tečaj EUR/CHF u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1606, što je približno 8% iznad razine na kojoj je bio prošle godine u isto vrijeme.

Koji su razlozi ovakog kretanja tečaja?

Najvažniji razlog slabljenja je značajna precijenjenost švicarske valute. Zbog statusa sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, na početku financijske krize CHF je počeo naglo jačati. U idućim godinama, zbog bankrota Grčke, ali i rata u Ukrajini, franak je, po mnogim parametrima, postao najprecijenjenija valuta na svijetu. To je počelo stvarati gospodarske probleme poput pada izvoza i straha od deflacije, što nije dobro za zaposlenost i gospodarski rast.

Zbog toga je švicarska centralna banka (SNB) godinama namjerno održavala tečaj na željenoj razini, no taj poduhvat je postao preskup. Zbog toga je bez najave prekinut, što je uzrokovalo dodatno naglo jačanje CHF početkom 2015. godine. No, predstavnici SNB su i dalje u svim javim nastupima govorili da je švicarski franak ekstremno precijenjen te da oni rade na tome da ga oslabe.

Čini se da je aktivnost SNB-a u posljednjih godinu dana napokon počela davati rezultate. Dodatni faktor koji je doveo do slabljenja CHF je popravljanje gospodarske situacije u Europi, zbog čega je pao interes za držanjem kapitala u “sigurnom utočištu” kao što je švicarska valuta.

Hoće li CHF nastaviti slabiti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će franak nastaviti slabiti. Naime, tečaj EUR/CHF se i dalje nalazi ispod razine koju bi švicarska centralna banka htjela. Verbalnim i tržišnim intervencijama će SNB vjerojatno kad tad uspjeti tečaj dovesti na prihvatljivu razinu na kojoj će franak biti slabiji nego sad.

Gospodarska situacija u Europi, ali i na globalnoj razini, trebala bi se i dalje popravljati, a u takvoj situaciji franak ima tendenciju slabiti. U roku godinu ili dvije CHF u odnosu na EUR, stoga i HRK, može biti još 5-10% slabiji. Svi oni koji na Forexu trguju uz financijsku polugu, pri tome mogu ostvariti višestruko veći profit, no pri korištenju poluge treba voditi računa i o prisutnim rizicima.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close