Švedska središnja banka najavila kupnju obveznica za 48 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2020. u 21:59
Guverner švedske Riksbank Stefan Ingves snizio je i kamatne stope radi potpore gospodarstvu/REUTERS

Do kraja lipnja iduće godine namjerava također kupiti korporativne obveznice za 10 milijardi kruna.

Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo.

Vrijednost programa podignuta je s 300 milijardi na 500 milijardi švedskih kruna (47,6 milijardi eura), a bit će na snazi do kraja lipnja iduće godine. U posljednja tri ovogodišnja mjeseca Riksbank će kupiti državne, municipalne i obveznice bazirane na hipotekarnim kreditima za 100 milijardi švedskih kruna.

Do kraja lipnja iduće godine namjerava također kupiti korporativne obveznice za 10 milijardi kruna. Banka je potvrdila važeće ključne kamatne stope od nula posto, poručivši ujedno da je ih spremni spustiti i u negativno područje.

100

milijardi kruna korporativnih obveznica kupit će središnja banka do kraja lipnja

Snižena je i kamatna stopa i produljeni rokove dospijeća za kredite koje odobravaju bankama. „U cjelini gledano, mjere Riksbanka podrazumijevaju opsežan monetarni poticaj u obliku niskih kamatnih stopa i velikog iznosa likvidnosti u doglednoj budućnosti”, objašnjavaju u središnjoj banci.

Predviđaju da će stopa inflacije ove godine pasti na 0,5 posto da bi u idućoj porasla na 1,4 posto. Švedski BDP trebao bi ove godine pasti 4,5 posto, te porasti 3,6 posto u 2021. i 4,1 posto u 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close