Švedska razmišlja o digitalnoj valuti

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
U proteklih pet godina transakcije podizanja gotovine smanjenje su za trećinu/FOTOLIA

Zbog pada korištenja gotovine Riksbank već 2018. mogla bi izdati elektronički novac.

Švedska središnja banka razmišlja o tome da u roku od dvije godine počne izdavati digitalnu valutu "e-krunu" s obzirom na pad gotovinskih plaćanja u zemlji, kazali su dužnosnici.

"Treba li Riksbank izdavati elektronska sredstva plaćanja kao što trenutno izdajemo gotovinu?", retorički je u srijedu u govoru u Stockholmu pitala viceguvernerka Cecilia Skingsley. "Iako se izdanje e-krune možda na prvi pogled čini jednostavnim, za sve središnje banke bilo bi to nešto sasvim novo jer nijedna to do sada nije učinila", pojasnila je Skingsley. Prema podacima središnje banke, u Švedskoj su u proteklih pet godina transakcije podizanja gotovine smanjene otprilike za trećinu, a čak 97 posto stanovnika koristi bankovne kartice.

Kartična plaćanja skočila su oko 50 posto, pokazuju ti podaci. "Rijetka upotreba gotovine u Švedskoj znači da je za nas to pitanje akutnije nego za većinu ostalih središnjih banaka", kazala je viceguvernerka. Naglasila je da u slučaju izdavanja e-krune ona neće zamijeniti gotovinu već će biti njezina nadopuna. "Riksbank će nastaviti izdavati novčanice i kovanice sve dok postoji potražnja", kazala je Skingsley. 

Komentirajte prvi

New Report

Close