Sve više tužbi zbog spašavanja Credit Suissea

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2023. u 22:00
Zaklada Ethos pridružila se tužbi /REUTERS

Tri milijarde švicarskih franaka koliko je UBS platio za Credit Suisse bilo je manje od polovice tržišne vrijednosti banke posljednjeg dana trgovanja uoči sklapanja posla.

UBS se suočava s novim pravnim izazovom zbog preuzimanja Credit Suissea nakon što se grupa vodećih švicarskih investitora pridružila zajedničkoj tužbi.

Zaklada Ethos, koja zastupa institucionalne ulagače koji posjeduju oko 5 posto dionica u obje banke, objavila je u utorak da se pridružuje kampanji koju vodi LegalPass iz Lausanne. Preuzimanje, pod palicom švicarskih vlasti u ožujku, uskratilo je dioničarima obiju banaka pravo glasa o dogovoru.

Tri milijarde švicarskih franaka koliko je UBS platio za Credit Suisse bilo je manje od polovice tržišne vrijednosti banke posljednjeg dana trgovanja uoči sklapanja posla. Investitori Credit Suissea dobili su jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 koje su posjedovali u propaloj banci.

“Budući da je financijski regulator Finma odlučila povući dioničarima pravo glasa, jedini način da se ospori omjer razmjene jest obraćanje sudu kao što LegalPass namjerava učiniti”, rekao je Vincent Kaufmann, izvršni direktor Zaklade Ethos.

LegalPass, prva tužba švicarskih dioničara koja osporava uvjete preuzimanja, ima za cilj odštetu tužiteljima na temelju razlike između vrijednosti Credit Suisse koju bi odredio sud i one koju je platio UBS.

Najnovija tužba jedna je u nizu pravnih zahtjeva u vezi s preuzimanje. ničke tvrtke, Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan i Pallas, zastupaju vlasnike obveznica koji su kontroverzno izbrisani kada je 17 milijardi dolara vrijednosnih papira prve razine otpisano kao dio transakcije.

FT je u ponedjeljak objavio da UBS u rezultatima drugog tromjesečja namjera jasno dati do znanja da se spašavanje Credit Suissea neće oslanjati na financiranje poreznih obveznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close